Dýňový chlebíček - se skořicí - mezi řádky

30. října 2010 v 22:32 | toffo |  V toffo-kuchyni
Když čtete třeba mezi řádky, třeba v v komentářích,
může se stát, že objevíte další dobrý nápad, jak třeba na  - dýni?
Zázvor jsem vyměnila za skořici a mlsné jazýčky jsem chtěla poplést přidáním mandlových lupínků.

Dýňový - skořicový chlebíček
Takto zní originální receptura na zázvorovo-dýňový chlebíček pro dvě chlebíčkové formy
(nebo 2 formy na srnčí hřbet):
3 hrnky krystalového cukru,
1 hrnek oleje,
4 vejce,
2/3 hrnku vody
2 hrnky najemno nastrouhané dyňové dřeně
(z kilové dýně Hokkaido je to přibližně její čtvrtina),
2 čajové lzičky mletého zázvoru,
1/2 čajové lzičky mletého nového kořeni,
1 čajová lžička skořice,
1 čajová lžička mletého hřebíčku,
3 a 1/2 hrnku hladké mouky,
2 čajové  lžičky jedlé sody (sódy bikarbóny),
1/2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva,
1 a 1/2 čajové lžičky soli.
Měřím na hrnek čtvrtlitrák - 250 ml.

Pekla jsem jen z polovičního množství do jedné formy. Těsto chlebíčkovou formu skoro celou zaplní, protože je v ní jen špetka kypřícího prášku, nemusíte se bát, že vám při pečení uteče. Jen tak zlehka se mu "nadzvedne čepice."
Abych se snadněji vetřela do vkusu strávníků, vynechala jsem téměř všechno koření, dala jsem jen skořici a navrch sáček mandlových lupínků (asi 100 g?).

Formu si vymažu máslem a vysypu hrubou krupicí (chlebíček dostane křupavější kůrčičku). Vůbec by nebylo špatné vysypat formu kokosem nebo ovesnými vločkami.
Do jedné mísy namíchám suché ingredience: mouku, sůl, sodu a kypřící prášek.
V druhé míse vyšlehám vejce s cukrem a olejem do hladka. Přidám vodu, nastrouhanou dýňi, skořici a mandlové lupínky.
Pak obsahy obou mís smíchám dohromady, naliju do formy a peču hodinu v troubě vyhřáté na 180°C.

a skořicovo - dýňový chlebíček
Chlebík je velice voňavý, chutný a optimisticky barevný. Z jeho vůně cítíte blížící se vánoce a svádí vás ke prvnímu letošnímu svařáku, bez ohledu na na počasí. Dokud strávníci netušili, že je napečeno z dýně, chutnalo jim náramně! Pravidlo pro příště:"Zatloukat, zatloukat a ......... maskovat!"
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 31. října 2010 v 7:57 | Reagovat

Už u Gurmánky mě recept zaujal. Dýni prostě "žeru" a přemýšlím "kam s ní" :D. Navíc jak si napsala, že vůni chlebíku připomíná vůni vánoc, nemám důvod více otálet, protože já miluju vůni skořice, hřebíčku, vanilky. Ještě musím pochválit krásné fotografie ;-).

2 HaF HaF | Web | 31. října 2010 v 11:33 | Reagovat

Nádhera! Já musím ještě počkat, jedna dýně mi ještě "dochází" na okně. Nějak letos nechtěla dozrát! Taky mě zaujaly ty recepty v komentářích, je dobré je číst!!! Akorát doufám, že než budu péci, bude čím fotit, "umřel" nám foťák. :-(

3 Catalina Catalina | Web | 31. října 2010 v 13:35 | Reagovat

Zatloukat? to znám :) Jednou jsem do muffinů přidala kandovanou slaninu - všem to moc chutnalo, teda než zjistili, že je to kandovaná slanina :-D

4 world-football-league world-football-league | E-mail | Web | 1. listopadu 2010 v 13:16 | Reagovat

ahoj pls juk na  blog  a sry za reklamu

5 Papaja Papaja | Web | 2. listopadu 2010 v 10:24 | Reagovat

Moc krásné fotky, ale hlavně: určitě to bude velká dobrota :-P
P.

6 DolceVita DolceVita | Web | 2. listopadu 2010 v 11:14 | Reagovat

Vypadá krásně :-) Recept jsem registrovala a říkala si, že by stál za hřích. Ráda vidím tento chlebíček servírovat u tebe na blogu. Podařený! Chlebíček i fotoaranž :-)

7 toffo toffo | Web | 2. listopadu 2010 v 14:15 | Reagovat

[1]: Díky, i když je plné slunce za oknem, téměř jako v létě, trochu si vůní připomenout vánoce není od věci. Konec konců je tu za chvíli máme.

8 toffo toffo | Web | 2. listopadu 2010 v 14:15 | Reagovat

[2]: Škoda fotoaparátu, četla jsem ...

9 toffo toffo | Web | 2. listopadu 2010 v 14:16 | Reagovat

[3]: Musíme doufat, že staré psi naučíme novým kouskům.

10 toffo toffo | Web | 2. listopadu 2010 v 14:18 | Reagovat

[5]:Těší mě pochvala. Chlebíček byl trochu drobivý (protože jsme ho nedočkavě krájeli zatepla), ty mandle se tam podle mého názoru hodí převelice.

11 toffo toffo | Web | 2. listopadu 2010 v 14:19 | Reagovat

[6]: Fotoaranž byla velká rychlovka, dokud svítí slunce, využívám opět balkon místo "ateliéru." Líska je od bedýnkování a slunce fotografii pozvedne.

12 Madla Madla | Web | 5. listopadu 2010 v 13:06 | Reagovat

Sluncem a dýní prosvícený chlebíček láká víc než k oschutnání a mandlové lupínky mu sluší velice. Mě se dýně vyhýbají obloukem, u nás v Uničově nemůžu žádné sehnat a tak mi nezbývá si tu dobrotu jen představovat. Ale třeba se poštěstí :-)
Fotografie jsou opravdu krásné, máš nový foťák?

13 toffo toffo | Web | 5. listopadu 2010 v 13:29 | Reagovat

[12]: S dýněmi ti mohu pomoct (mrk na FB), fotím stále stejným malým červeným (Nikon Coolpix S210). Tyhle povedené dýňové fotky jsou dílem plného podzimního sluníčka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama