Báječný - jablkový koláč

9. října 2010 v 20:18 | toffo |  V toffo-kuchyni
Tenhle koláč na mě vždy z pekařství září jako srpnové sluníčko nad polem plných, těžkých klasů zralého obilí. Dnešní sluníčko mělo okolo poledne téměř stejnou sílu a shodou okolností jsem dnes tento koláč pekla. Podle receptu ze starého, už zažloutlého výstřižku z Lidových novin, ze soboty 2. října 2004, jak ho tenkrát zveřejnila Hana Michopulu.

1
Jen mám oblíbený jiný předpis na  křehké máslové těsto  - pâte brisée - to z Praktického kulinária.

Na těsto potřebuji:
160 g hladké mouky,
1 polévkovou lžíci cukru,
špetku soli,
110 g studeného másla,
1 žloutek,
2 - 3 lžíce ledové vody.

Všechny suroviny vložím do sekacího robotu - třeba s noži na sekání masa. Do minutky se vše spojí do koule hotového těsta, které zplácnu mezi dva dezerní talířky a nechám minimálně hodinu odpočinout v lednici.

Na náplň koláče:
5 středních jablek,
3 lžíce cukru - třeba třtinového hnědého,
50 g másla,
6 lžiček pikantní oranžové marmelády -
(meruňková, mirabelková, kdoulové želé),
2 lžíce aromatického alkoholu
- (třešňovice, meruňkovice, calvados - doporučuje se vyhnout se rumu!).
2
Oloupu si pět středních jablek, rozkrojím na čtvrtky, vykrojím jádřince a nakrájím na plátky. Těsto namačkám do koláčové formy, nebo formy na quiche, nechám asi centimetr vysoký okraj koláče. Dokola obložím povrch koláče jablky, pokladu kousky másla, posypu cukrem a peču při 180 °C - přibližně 45 minut. V kastrůlku (nebo v hrnečku v mikrovlnce) rozpustím marmeládu a alkohol, teplou směsí potřu upečený koláč a nechám ještě dvě minuty v troubě zapéct.

K porci báječného koláče se hodí přidat kopeček ušlehané, neslazené smetany, nebo vanilkové zmrzliny.
3
Tajemství dokonalého jablkového koláče podle Hanky Michopulu:
  • Na posledních 3 - 5 minut putuje pod gril v troubě. Díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje a okraje jablek jsou sežehnuty dokřupava. V této fázi ale doporučuje raději hlídat - gril umí být rychlejší než smrt!
  • Pokud jde o aromatický alkohol, výborný je samozřejmě calvados, třešňovici ale vřele doporučuje - rozhodně to nebude naposled, kdy s nám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. října 2010 v 9:28 | Reagovat

Tento recept znám. Je velmi prostý a to více lahodný. Miluju kombinaci měkkých jablek a křupavého máslového těsta. Skvělá inspirace pro podzimní dny :-).

2 toffo toffo | Web | 11. října 2010 v 7:09 | Reagovat

[1]: Tenhle koláč je z těch jablečných - pro mě prostě nej! Bude to znít kacířsky - lepší, než štrůdl.

3 Madla Madla | Web | 11. října 2010 v 13:29 | Reagovat

Jé, tak tenhle recept taky znám, hodně nám chutnal, ale nějak mi vypadl, takže velice děkuji za připomenutí a určitě jej brzy vyzkouším, protože vím, že chutná naprosto fantasticky. :-)

4 world-football-league world-football-league | E-mail | Web | 11. října 2010 v 19:03 | Reagovat

Čau pls juk na blog chtel bych aspon dosahnout 20 lidí a sry za reklamu. ;-)  :-D

5 toffo toffo | Web | 12. října 2010 v 7:25 | Reagovat

[3]: Tak alespoň něčím jsem užitečná ;-)

6 Papaja Papaja | Web | 12. října 2010 v 11:08 | Reagovat

Krásný, lehký a jednoduchý koláč a moc se mi líbí fotky :D Jablíčka k podzimu prostě patří :-) A co třeba skořicovou zmrzlinu? :-P
P.

7 Drobečky Drobečky | Web | 12. října 2010 v 17:10 | Reagovat

Nevím jak jsem mohla na tento koláč zapomenout... Dělala jsem ho minulý rok a měl veliké úspěchy tak ho musím zkusit i letos, jestli jsem to nezapomněla... :-). Moc pěkné fotky, hned mám na koláč větší chuť!

8 toffo toffo | Web | 12. října 2010 v 19:45 | Reagovat

[6]: Díky za pochvalu. Skořicová zmrzlina? Óóó ty pokušitelko! :-)

9 toffo toffo | Web | 12. října 2010 v 19:46 | Reagovat

[7]: Díky :-) , jsem ráda, že jsem koláč připoměla :-) .

10 Jitka Jitka | Web | 22. října 2010 v 20:04 | Reagovat

Tak to bude asi dobrůtka. Musím vyzkoušet.

11 Adéla Adéla | 9. února 2012 v 17:17 | Reagovat

Hmm.. vypadá pěkně, snad se na tom nedá nic zkazit :) už se peče. :-)

12 toffo toffo | 10. února 2012 v 7:46 | Reagovat

[11]: Bezva, doufám, že chutnal. :-)

13 patek philippe replica patek philippe replica | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 10:18 | Reagovat

This blog post is excellent, probably because of how well the subject was developped. I like some of the comments too though I could prefer we all stay on the suject in order add value to the subject!
http://www.palewatches.com

14 Winstonintek Winstonintek | E-mail | Web | 21. února 2017 v 18:52 | Reagovat

thanks towards this great informative website, living up the massive jobless check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>online casino</a> offers    , buy <a href=http://www.sextoysfun.net>sex toys</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama