Zapečené dýňové misky

23. září 2010 v 6:41 | toffo |  V toffo-kuchyni
Čas dýní přichází! S dýni jsem v kuchyni stále v počátcích experimentování, i když už své ověřené favority mezi recepty mám. Pokud budu přesná, jsou dva: placičky, které pekla Terezka v troubě, a dýňovou polévku od Bali, která zahřeje po těle i na duši.

jedna kulatá
Na "síti" jsem poznala dva dýňové fandy, možná fanatiky, ale jen v dobrém slova smyslu, Schnytlíka a a lydii z Labu.  Lidia má značně neotřelé, inspirativní recepty, které stojí za vyzkoušení. Strašně ráda podle ní peču sladké. Ale tentokrát jsem vyzkoušela dýni.

Pro dvě osoby potřebuji:

1 kg dýně hokkaido,
100 g sýru Roquefort,
2 krajíce tmavého chleba,
2 stroužky česneku, 
2 polévkové lžíce másla,
čerstvý tymián,
1 hruška,
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů,
sůl.

na špičku nože másla a snítka tymiánu
Omytou dýni rozpůlím, vydlabu dřeň se semínky. Vnitřek dýně vytřu solí a nechám deset minut vypotit. Troubu rozehřeju na 180°C.
Po deseti minutách vytřu papírovou utěrkou vodu, kterou dýně vypotila. Do každé dýňové misky dám oříšek másla a snítku tymiánu. V troubě peču 45 minut.
    
pěkně vypečená po 45 minutách s přípravenou náplní
Mezitím si připravím náplň. Rozehřeju zbylé másle na pánvi, přihodím dva stroužky rozmáčklého česneku (po opečení ho stejně jako Ital vyhodím, dnes mi dělá jen aroma), hrst nasekaných vlašských ořechů. Dva krajíce chleba, dala jsem celozrnný se slunečnicovými  a jinými semínky, nakrájím na kostky a přidám do pánve, opeču tak akorát, dokřupava. Až mi tahle restovaná směs vychladne, přidám do ní na kostičky nahrájenou hrušku a sýr.

Z předpečené dýně odstraním tymián, lístky z něj ale odrhnu a přidám k náplni.

zapečená po pěti minutách
Pak jen zbývá dýňové misky naplnit a znovu zapéct v troubě, přibližně 5 minut, dokud se sýr neroztaví.

Jedna taková miska vydá za poměrně sytý oběd. Lehká večeři to rozhodně není, leda by jste byli hladový jako vlci. Příště bych přidala ještě jednu hrušku navíc, ovocná příchuť dýni a sýru sluší a možná by stála za hřích hrst brusinek, jedlých jeřabin, červeného rybízu, klidně z kompotu, nebo zrníčka z granátového jablka. Pikantní, nakyslý vykřičník kompozici chutí - podle mého mínění - receptu chybí.

dobrou chuť
Tak hezké dýňování a dobrou chut!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. září 2010 v 7:51 | Reagovat

Zrovna včera jsem na farmářském trhu viděla dýně Hokkaido za velmi příznivé ceny, takže až je uvidím příště, tak vyzkouším Tvůj recept. Líbí se mi snoubení hrušky a plísňového sýra. I když plísňový sýr moc nemusím, tady bych jiný nepoužila ;-). Už se těším, až rozšířím své dýňové řady...

2 Madla Madla | Web | 23. září 2010 v 10:49 | Reagovat

Nádherný recept a já děkuji za odkaz na další velice inspirující stránky. Dýni ti závidím, já na ni nemůžu nikde narazit :-? A dýni, kterou mi pěstovala maminka, sežrali slimáci ještě než stačila vyrůst... :-(
Recept je moc krásný a opravdu by mě nenapadlo dát svou oblíbenou kombinaci hrušek a plísňového sýra zrovna do dýně. Hmm ...úplně jsem se nad tím receptem zasnila a jen polykám mlsné sliny :-)

3 ..^^Veris^^.. ..^^Veris^^.. | Web | 26. září 2010 v 11:00 | Reagovat

AHojký hledám lidi do VGS tak jestli bys chtěla tak se prosím přihlaš na http://crazy-jizda.blog.cz/1009/vgs-prihlasky moc ti děkují za přečtení...a moc se omlouvám za tu reklamu. :):*:♥
P.S.:máš mooc krásnej bloček!Ten rectept vypadá dobře!

4 Pavla Pavla | Web | 28. září 2010 v 14:37 | Reagovat

Dýňové misky vypadají úžasně! Na lince mi jedna dýně sedí a teď už konečně vím co s ní udělám! Díky za inspiraci!

5 toffo toffo | Web | 1. října 2010 v 6:27 | Reagovat

[1]: Hruška v tomto receptu překvapivě hraje prim a chuti působí velmi lahodně. Proto bych přidala o jednu hrušku navíc, jak doporučuji v textu :-).

6 toffo toffo | Web | 1. října 2010 v 6:28 | Reagovat

[2]: Madlo, myslím, že ten pravý čas dýní nám teprve nastane a že i v tvém městečku se objeví.

7 toffo toffo | Web | 1. října 2010 v 6:28 | Reagovat

[4]: Doufám, že se pochutnáš :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama