Bavorská pečeně na černém pivu

3. září 2010 v 14:22 | toffo |  Omyly a co se nepovedlo :(
Dost často s dětmi bojuji o různé originální ingredience používané v receptech. Nejčastěji o maso, musí být výhradně libové, pokud možno zbavené všech možných tučných částí. Tahle bavorská pečeně z krkovice musí být báječná. Jednou jsem přistoupila na kompromis a použila vykoštěné kotlety a tento druhý pokus je z vepřové kýty. Kotlety byly jako náhrada rozhodně vhodnější, i když více sušší. Co se nedá tomuto receptu upřít, je ta báječná šťáva, která na závěr vznikne. Třeba se někdy dočkáme i té krkovice, počkáme, až děti odrostou....  
1
Recept v originálním znění:
1,5 kg vykostěné vepřové krkovice,
250 g kostí z krkovice,
sůl,
pepř,
kmín (drcený),
2 stroužky česneku
(českého, s čínským raději stroužky přidejte),
2 cibule,
1 mrkev,
kousek celeru (podruhé jsem zkusila řapíkatý
a myslím, že je lepší volba),
1 pórek,
1/2 l černého piva,
1/4 l masového vývaru,
přepuštěné máslo na pečení.

Přepustím si máslo, rozpustím ho na pánvi a pak přecedím přes cedník vyložený plátýnkem. Osolené a opepřené maso (i kosti) na másle opeču ze všech stran.  Přidám zeleninu (dávám jí i drobet více, než je uvedeno v receptu, posypu drceným kmínem, podliju vývarem a šoupnu do trouby. Do vývaru seškrábnu výpečky ze stran kastrolu. Péct se má 1,5 až 2 hodiny při 200 °C, ale podle mé zkušenosti z kýtou bych raději teplotu snížila a pomalu pekla alespoň tři hodiny.  Během pečení podlévám černým pivem a půl litru je ho akorát.
2
Po dvou hodinách byla kýta propečená, ne však měkká. Abych zachránila dobu oběda, krátce jsem nakrájené porce masa opekla na zbylém přepuštěném másle, aby dostala lepší barvu i chuť a nechala  jen v tom másle ještě deset minut táhnout v troubě. Vypečenou šťávu jsem slila zvlášť, zahustila jsem jí lžičkou máčeného bramborového škrobu a krátce povařila do zhoustnutí. Zeleninu jsem podávala zvlášť s masem, u když v původním receptu je určená jen k vyhození. Právě ta zelenina mi chutná víc než maso. 

3
Bramborový knedlík jako příloha je dobrá volba, ještě lepší může být však knedlík chlupatý nebo jihočeský drbák. Knedlíková struktura by mohla být pórovitější a měkčí, aby se ta skvělá šťáva dobře vsakovala.

Velmi podobná pečeně se prý podává na pivním festivalu  Oktoberfest v Mnichově a ten téměř klepe na dveře. Když už se tedy do Mnichova letos nepodíváme, zaoktoberfestujeme si doma v kuchyni. Guten Appetit!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 6. září 2010 v 13:07 | Reagovat

Mňam, krásné, chutné a voňavé, co víc si do těchto chladných dnů přát. Dost často dělám pečeni na pivu, takže velice brzy určitě vyzkouším i tvůj způsob. Úplně se mi sbíhají sliny...

2 Vilemína Vilemína | Web | 6. září 2010 v 15:12 | Reagovat

Tak to vypadá dobře...díky za tip.

3 toffo toffo | Web | 9. září 2010 v 10:39 | Reagovat

[1]: Budu ráda, když vyzkoušíš. Vím, že docela často vaříš s pivem a myslím, že tahle pečeně tě nezklame.

4 toffo toffo | Web | 9. září 2010 v 10:40 | Reagovat

[2]: Vypadá dobře, jen ještě použít ten správný kousek masa :-).

5 OLINKA OLINKA | 6. října 2010 v 9:50 | Reagovat

vypadá to dobře :-)

6 toffo toffo | 6. října 2010 v 14:59 | Reagovat

[5]: Díky.

7 Peca Peca | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 9:43 | Reagovat

Jo jo , moje řeč

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama