Červenec 2010

Pravý a originální Sachertorte

29. července 2010 v 10:30 | toffo |  Na cestách
Předčil všechna očekávání. Ale jeden malý kousek bohatě nasytí. Mechový piškot, pomazaný meruňkovou marmeládou, jejíž hranici jen stěží tušíte, protože se jemně vpíjí a prolíná těstem. Křupavá čokoláda završí dokonalý, čokoládový prožitek.
K tomuto dortu se vztahuje letitý spor mezi jeho dvěmi vídeňskými výrobci-Café Sacher a kavárnou Demel - o to, odkud vlastně původní Sachertorte pochází. Tento spor nakonec skončil tak, že Café Sacher používá pro svůj Sachertorte přízvisko originální a kavárna Demel edel neboli pravý.


Kavárna Demel:


Café Sacher:

Pokud nechcete čekat na uvolněné místo v kavárně, hned za rohem najdete prodejnu originálního dortu - ve všech možných velikostech:



Naschmarkt ve Vídni

19. července 2010 v 14:39 | toffo |  Na cestách
Na Naschmarkt čistě náhodou narazíte, když se od Rakouské státní opery, která se nachází v centru města na Ringstraße, vydáte směrem na Karlsplatz.
Naschmarkt je otevřen každý den od pondělí do pátku od 6:00 do 18:30 a v sobotu pak od 6:00 do 17:00, restaurace mají otevřeno až do deseti hodin večer.
Tržiště z jedné strany nabízí snad všechny možné druhy potravin a specialit z celého světa, sézónní potraviny místních farmářů se nachází na druhém konci. V jedné linii se tržištěm táhne nitka malých restaurací a bister s národními kuchyněmi celého světa - japonská, vietnamská, čínská, turecká, řecká, italská i místní "rakousko-české."
I exotické ovoce:




Tradiční kysané:

Turecké řeznictví, moje fotografování nebylo paní příjemné:
Obchod s asijskými potravinami:

Moje milované sushi:

Obrovské datle:
Houby:

Chřest:

Dýně:
Olivy v symbióze s ruským kaviárem:
Ořechy:
Vídeňská octárna:
Divočina:
Tak trochu jiná kotleta:
Nejlepší rakouská vína:
Uvařte si jemné, zelené nebo asijské kari, udělejte si maso, koření sladěné pro jeden druh pokrmu:
Fazolky:
Extra velké:
Ústřice:
Vegetariánský kaviár z mořských řas:
Čočka:
Koření a mořská sůl všech možných druhů:
Olivy:
Šišatá cibule a placaté broskve:
Mango:
Sladké brambory:
Turecké dezerty:
A spousta dalšího se mi nevešlo do objektivu fotoaparátu. Byl to zážitek. Wiedersehen!


Halí, belí, .... zelí?

3. července 2010 v 23:38 | toffo |  Na "nákupech" s košíkem nebo jen krmení čočky fotoaparátu
Obyčejná zelná hlávka. Čerstvě sklizená, mladá, malá hlavička. Plná křupavosti,  šťávy, voňí čerstvostí. Čerstvé zelí vůbec není obyčejné. Zkuste ochutnat a rázem si vzpomenete, že  i  touto  vůní kdysi vonělo léto.

Po nákupu jsem měla velikou radost, že jsem po té zelené hlavičce šáhla, že jsem k obědu na grilu rychle přidala rychlý zelný salát, který mám moc ráda.

Stačí malá hlávka zelí,
kopr dle chuti,
olivový olej, asi dvě lžíce,
sůl.

zelný salát s koprem

Zelí nakrájím  na nudličky, osolím, přidám olivový olej. Oběma rukama zelí trochu zlehka pomačkám, čerstvé není potřeba tvrdě dachmat, pouští šťávu  okamžitě. Přidám nasekaný čerstvý kopr a je hotovo. Salátu neuškodí pobýt alespoň patnáct minut v ledničce. Když salát připravuji z uskladněného zelí, je lepší nechat ho rozležet delší dobu.


A takhle krásně si nakoupíte na farmářském trhu v Klánovicích:

1

2

3

4
5

6

7

Kdo byl vylosován jako výherce kuchařky?

1. července 2010 v 22:21 | toffo |  Soutěž
a
I když jsem lístečky s odpověďmi nenaaranžovala dokonale, s Aničkou jsme slosovaly všech patnáct odpovědí.


b


Druhá fotografie se začarovaným nápisem je pouhá náhoda, pro mě záhada, ne úmysl.
A tady máme vylosovaného výherce:

c
Perníkářce gratuluji, píši jí e-mail s prosbou o sdělení poštovní adresy a všem ostatním děkuji za krásné soutěžní odpovědi. Doufám, že jste si rádi zavzpomínali. Hezké léto!