Brokolice s ušlechtilou čepicí

26. dubna 2010 v 10:34 | toffo |  V toffo-kuchyni
K večeři jen tak s toustem nebo celozrným pečivem, k obědu jako přílohu k porci oblíbeného masíčka:
1
Potřebuji:
1 balení (cca 500 g) brokolice,
1 kelímek (150 - 200 g) kysané smetany,
100 - 120 g sýru s ušlechtilou bílou plísní (Hermelín,  Camembert, Brie),
2 stroužky česneku,
olivový olej,
sůl.
Na vymazání a vysypání kokotek:
olej a strouhanku z bílého pečiva

Brokolici rozdělím na malé růžičky, košťálky růžiček oloupám. Takto připravenou brokolici povařím zprudka dvě minuty v hodně osolené vodě. Povařené ihned přecedím a proliju studenou vodou, aby růžičkám zůstala svěží zelená barva. Nechám vychladnou.
Mezitím si vymažu a vysypu kokotky a připravím si směs z nahrubo nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku. lžíce olivového oleje, lehce osolím.
Vychladlou brokolici naskládám do kokotek, nasadím jí čepici z sýrovo-smetanovo-česnekové pomazánky. 
2

Kokotky vložím do trouby vyhřáté na 180 - 200°C a peču dvacet minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
3
Brokolice musí zůstat pevná a křupavá, nesmí se rozpéct do blátiva. Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. dubna 2010 v 11:21 | Reagovat

Tady se ale čile kokotkuje, hezké to máš. Díky za tip ;-)
D

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. dubna 2010 v 11:37 | Reagovat

Já si je budu muset už konečně pořídit (vlastně ani nevím, proč jsem tak ještě neučinila), chci ujíždět také na kokotkové vlně :-D. Brokolice se sýrovou čapkou je super mňamka :-).

3 Papaja Papaja | Web | 27. dubna 2010 v 8:19 | Reagovat

Takto upravená brokolice uričtě báječně chutná, ale hlavně jí to v kokotkách sluší! :-D

Díky za foto cukrárny na FB. Nejdou mi přidávat komentáře :-(
P.

4 toffo toffo | Web | 29. dubna 2010 v 7:34 | Reagovat

Snažím se polepšit a díky za pochvalu.

5 toffo toffo | Web | 29. dubna 2010 v 7:36 | Reagovat

[2]: Původně byla v receptu použitá růžičková kapusta, na jaře jsem jí vyměnila za brokolici. Třeba tě napadne i jiná zelenina.

6 toffo toffo | Web | 29. dubna 2010 v 7:37 | Reagovat

[3]:Chutná je, muž spořádal k obědu "dvě kokotky :-D. "

7 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 29. dubna 2010 v 11:28 | Reagovat

nó... to vypadá moc hezky, křupavou brokolici a navíc s takovou jemnou čepičkou, to já můžu....

aha, i růžičkovou lze použít, tak to jo, mňam.

8 wave wave | 29. dubna 2010 v 18:08 | Reagovat

Krásný recept a já jsem nadšená hlavně vařením brokolice jen 2 minutky a pak hned do ledové vody !! Tak je to přesně akorát.:-)
Mám to vyzkoušené, jinak se převaří a je k ničemu. Bohužel i "Ital" vařil brokolici 10-12 min. a měl z toho blátíčko.
A sýrová čepice v nádherných kokotkách nemá chybu. Hezký, moc hezký recept.:-)

9 toffo toffo | Web | 30. dubna 2010 v 9:56 | Reagovat

[7]: Jsem ráda, že jsem se trefila do noty :-)

10 toffo toffo | Web | 30. dubna 2010 v 9:59 | Reagovat

[8]: Díky za hezký komentář - to jak krátce brokolici povařit a pak hned ochladit mi prostě nějak uvízlo v hlavě, určitě jsem se to někdy dočetla. Pak, když jsem brokolicí nahradila růžičkovou kapustu, dělala jsem to nějak - úplně automaticky.

11 Madla Madla | Web | 1. května 2010 v 15:19 | Reagovat

Jednoduché, lehké a elegantní. Té brokolici to v kokotce opravdu sluší. Moc se mi líbí a určitě brzy vyzkouším - a klidně se obejdu i bez toho masa :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama