Duben 2010

Šťovíková polévka alias bařt

30. dubna 2010 v 10:52 | toffo |  V toffo-kuchyni
Rumex acetosa
Zní to spíše jako zaklínadlo Harryho Pottera, dnes se tady ale jen vaří  polévka z šťovíku kyselého. 
šťovík
Potřebuji:
1 velkou hrst natrhaných šťovíkových listů,
brambory,
1,5 l vody nebo masového vývaru,
1 kelímek sladké smetany (200 -250 ml)
dvě středně velké cibule,
dvě lžíce hladké mouky a olej na jíšku,
1 - 2 vajíčka na zahuštění.
Na dochucení sůl nebo bujónovou kostku.
suroviny
Z jedné cibule, oleje a mouky v hrnci vysmažím cibulovou jíšku. Přidám  studenou vodu (nebo vývar), dobře promíchám a nechám přijít k varu. Přidám očištěné brambory, nakrájené na kostičky. Osolím a pokud vařím jen z vody, přidám bujónovou kostku. Polévku vařím, dokud brambory nezměknou. Pak přiliju smetanu a do polévky zakvrdlám vejce. Jako poslední přidám  posekaný šťovík a druhou cibuli, kterou jsem mezitím pokrájela nadrobno a osmažila dozlatova. Pak jen krátce provařím a je hotovo.

pokrájet na drobno

Nic nám nechutná v polévce lépe, než je starší, oschlý chléb, nakrájený na kostičky.


chutná s kostičkami ztvrdlého chleba

Bařt  - takto této polévce říká tátovo máma, babička Erna.

Brokolice s ušlechtilou čepicí

26. dubna 2010 v 10:34 | toffo |  V toffo-kuchyni
K večeři jen tak s toustem nebo celozrným pečivem, k obědu jako přílohu k porci oblíbeného masíčka:
1
Potřebuji:
1 balení (cca 500 g) brokolice,
1 kelímek (150 - 200 g) kysané smetany,
100 - 120 g sýru s ušlechtilou bílou plísní (Hermelín,  Camembert, Brie),
2 stroužky česneku,
olivový olej,
sůl.
Na vymazání a vysypání kokotek:
olej a strouhanku z bílého pečiva

Brokolici rozdělím na malé růžičky, košťálky růžiček oloupám. Takto připravenou brokolici povařím zprudka dvě minuty v hodně osolené vodě. Povařené ihned přecedím a proliju studenou vodou, aby růžičkám zůstala svěží zelená barva. Nechám vychladnou.
Mezitím si vymažu a vysypu kokotky a připravím si směs z nahrubo nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku. lžíce olivového oleje, lehce osolím.
Vychladlou brokolici naskládám do kokotek, nasadím jí čepici z sýrovo-smetanovo-česnekové pomazánky. 
2

Kokotky vložím do trouby vyhřáté na 180 - 200°C a peču dvacet minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
3
Brokolice musí zůstat pevná a křupavá, nesmí se rozpéct do blátiva. Dobrou chuť!


Tarte aux pommes, jablkový koláč

17. dubna 2010 v 20:21 | toffo |  V toffo-kuchyni
Sluníčko je dnes venku na obloze a u nás doma i v koláčové formě
- jablkový koláč z francouzské kuchařky.
1
Potřebuji křehké těsto:
nebo si  připravte domácí,
do sekacího robotu vložte:
25 dkg hladké mouky,
12,5 dkg másla,
2,5 dkg cukru,
2 cl oleje,
0,5 dl studené vody,
špetku soli.
A nebo vyzkoušejte křehké těsto z praktického kulinária.

Na krém:
sklenici mléka (necelé 2 dl),
2 lžíce cukru,
1 celé vejce.

4 velká jablka - pro výslednou chuť koláče jsou lepší kyselejší odrůdy.

Těstem, vyváleném na tloušťku 4 mm, vyložím koláčovou formu. Syrová jablka oloupám, nakrájím na tenké plátky, rozložím na těsto.
Připravím si krém: vejce utřu s cukrem a ve vodní lázni za stálého míchání přilévám teplé mléko. Stále šlehám, dokud krém nezhoustne.

3
Hotový krém rovnoměrně nanesu na jablka.

4

Vložím do horké trouby (cca 200 °C), teplotu snížím na 180 °C, peču přibližně 45 minut, dokud koláč nezezlátne a prostředek neztuhne.5
Bon appétit ;-)!

Nákup z farmářského trhu v Klánovicích

11. dubna 2010 v 10:05 | toffo |  Na "nákupech" s košíkem nebo jen krmení čočky fotoaparátu
Hlavním impulzem pro náš sobotní nákup byl report pana Cuketky a také vidina domácích vajíček.  I když už v půl deváté byly fronty obrovské, vše probíhalo příjemné, pohodové atmosféře. Nikdo se nestrkal, nemračil, nehuboval. Můj první dojem byl díky frontám mírně otrávený, stačilo jen pár chvilek, než se člověk hodil do pohody a uvědomil si, že není kam spěchat. Dvě hodinky utekly jako voda.

1

Pan Cuketka ve svém článku uvádí jednotlivé prodejce. Naším objevem, který díky výčepnímu zařízení hlavně ocenily děti je Lhenická ovocná šťáva.  Bez přidaných cukrů a konzervantů "chutná hezky jihočesky."

2
Na uzeniny se stála fronta nejdelší. My v ní strávili 20 minut, ale rozhodně není čeho litovat. Myslím, že na paštice v zlatém obalu se staneme závislý.
Kouzelného dědečka s medovinou jsem rozhodně neminula :-). Nejprve jsem si došla kvůli sychravě vlezlému počasí pro kalíšek horké medoviny a dopadlo to takto:
3
Kdo zná, jakým stylem počasí převládají naše dovolené, pochopí i tuto zásobu.

Těším se na další sezónní druhy zeleniny a ovoce. Velkou radost mám z ukořistěného, křehkého, mladého pórku. Budu zapékat.

Bochánek - loupáček ze Strašeně

4. dubna 2010 v 19:46 | toffo |  Velikonoční šuplík
8
Další recept, který mě na Labuznik.com lákal k vyzkoušení. Já jej využila pro letošní velikonoce jako mazanec.

Potřebuji
na 1. těsto:
500g hrubé mouky,
4 žloutky,
80g droždí + 10g cukru,
250ml mléka,
rozinky,
kůra z poloviny pomeranče nebo citronu,
sůl.

Na 2. těsto - drobenku:
500g hladké mouky výběrové,
250g másla,
250g cukru.

1 žloutek na potření a mandle na ozdobení.


Nechám vzejít kvásek - z  125 ml mléka, 10 g cukru a dvou polévkových lžic hrubé mouky. Kváskem a dalšími 125 ml mléka zadělám se zbývajícími surovinami řidší těsto č. 1. Nechám nakynout - si jednu hodinu. Do těsta můžete přidat rozinky, ty se ale u nás doma "nenosí."
1
Připravím si těsto č. 2 rozemnutím mouky, cukru a másla na drobenku. Rozložím jí na podložku a zapracuji jí do vykynutého těsta č. 1. Šlo mi to trochu ztuha, proto jsem přidala navíc 4 lžíce mléka.
2
Nešetřili jsme ruční prací, hnětací robot pro tentokrát zůstal ve skříňce. Ale je to makačka.
3
Vypracujeme do hladké koule. Zprávně vypracované těsto se pozná, že se mu na povrchu tvoří malé vzduchové puchýřky. Myslím, že my jsme to trochu ošidili, ale nevěděla jsem, jestli by se pak nenarušila "loupáčkovost" bochánku.
4
Zakryjeme a necháme opět kynout, podruhé téměř dvě hodinky.
5
Uděláme dva bochánky, pomažeme žloutkem a ozdobíma půlkami mandliček. Necháme ještě patnáct - dvacet minut nakynout a pak je upečeme pečeme zvolna ve střední až mírné v troubě - asi 160 C.  Trvá to asi hodinu. Jestli jsou bochánky pečené, zkoušíme v prostředku špejlí.
6

Myslím, že já jsem pekla příliš zprudka - zprvu asi 180 C. Bochánky mi praskly, téměř po celé délce. Naštěství se uvnitř bochánků nevytvořil "brousek." Příště raději vytvořím čtyři malé.
7
Chutnají, protože mizí zázračnou rychlostí.
Mazanec, který se mi zaručeně vždy povede, je ten po bílém víně voňavý. Jestli chcete ochutnat mazanec, který je rakouskou tradicí, upečte si reindling.
Veselé velikonoce! 

Velký pátek

2. dubna 2010 v 8:46 | toffo |  Velikonoční šuplík
Velký pátek - velký půst. Po celém Klenčí se dnes oheň nerozdělává a ze žádného komínu se nekouří. Kdo může, jde do kostela, aby se dostal do lavice a nemusil stát, neboť dnes budou se opět zpívat pašije, bude kázání, odhalí se kříž a otevře se boží hrob, nejméně dvě hodiny to potrvá, než kněží dole a kantoři nahoře všecko odzpívají.

Bílý den už dávno zavřel své jasné oči a kalný, temný večer padl na kraj a dusil ho ve svém sychravém objetí. Venku ustavičně drobně pršelo, až do světnice bylo slyšeti, jak pod okapem na plesknatých kamenech záspi rozrážejí se padající kapky ze střechy; jindy by se byl Král radoval a vítal jarní vlažičku, ale dnes - o Velkém pátku - se jí lekal, neznámý, tajemný strach zaplavoval jeho duši, chodil od okna k oknu, díval se do tmy, ale ani jediná hvězdička se naň neusmála. Opravil tedy na krbu louč, usedl za stůl, a jen aby něco řekl, optal se lhostejně:
"Copaks nám dnes, matko, uvařila?"
"Co ty nerad,"usmála se selka.
"Snad ne kaši?"
"Uhodls, a krupičnou k tomu."
"Alespoň rýžová kdyby to byla."
"O Velkém pátku musí jíst hospodář to, co mu chutná jako žluč a ocet Kristu Pánu. Proto jsem dnes kaši vařila, pět kabátů jsem jí dala, aby chutnala nám a nikoli tobě."
"Alespoň chléb polož k ní na stůl,"prosí hospodář.
"Chléb jsme dnes dojedli, na nový jsme zadělali, zítra k obědu už budeš míti rozpek solí a kmínem posypaný, ale dnes musíš být pořadovný, a ne vybíravý. Jez, co máš, a pros Pánaboha, abychom to vždycky měli."

Jako kněžka vážně a moudře mluví selka a hospodář už mlčí, žehná křížem sebe i mísu a pouští se do jídla. Zdravý hlad mu je koření, i když nechutná jazyku, chutná žaludku, chuti dodává mu i Hanýžka s Marjánkou, ba i malá Pepka pochutnává si na kaši, Králová ji chová na klíně, nabere sousto na lžíci, ofouká je a dřív než sobě
podá je dítěti, jež třepá ručkama a volá: "Pápu, pápu, eště pápu…"

Měkce hledí Král na svoji ženu, na své děti, ani neví, že pojídá protivnou jindy kaši, že už lžíce chrastí na dně veliké mísy, takže Marjánka vstává, vyškrabuje hrnec, znovu mastí a sype, sama však první pouští lžíci z ruky, klade ji na stůl a čeká, až se všichni nasytí, aby uklidila stůl a umyla nádobí.

Jindřich Šimon Baar - Osmačtyřicátníci
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaše o pěti kabátech je kaše politá máslem, medem, pak posypaná cukrem, skořicí a perníkem.