Drommekage - buchta snů

20. března 2010 v 7:48 | toffo |  V toffo-kuchyni
Navnadila mě Šárka s připomínkou švédského sypaného koláče. Zůstanu v blízkosti Skadinávského poloostrova s poznamenaným receptem na dánský drommekage. Recept mám od Lindy z Labužníka a upravila jsem v něm jen množství cukru, přidávaného do těsta.

Buchta snů

Na těsto potřebuji:
3 celá vejce,
150 g cukru,
350 g hladké mouky,
3 lžičky prášku do pečiva
(je to téměř celý jeden sáček - 12 g),
1 vanilkový cukr = jeden sáček 20 g,
2 dl mléka,
50 g másla.

Na polevu potřebuji:
125 g másla,
100 g kokosové moučky,
250 g hnědého cukru,
(můžete použít i klasický bílý),
1/2 dl mléka.

Vejce ušlehám s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Přidám v mléce rozpuštěné máslo a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pekáč si vymažu máslem a místo vysypání hrubou moukou jako vylepšení použiju strouhaný kokos. S oblibou to dělám i u bábovek, hlavně u té banánové. Těsto vliju do připraveného pekáče a peču v troubě předehřátě na 200°C, peču 20 minut.

Během doby, kdy se buchta peče, si připravím polevu: v katrůlku rozpustím máslo, nechám v něm rozpustit cukr, přiliju mléko a chvilku nechám probublávat za stálého míchání. Nakonec přisypu kokos a směs nechám vychladnout. Po dvaceti minutách pečení buchtu vytáhnu z trouby, opatrně na ní nanesu polevu - snažím se, aby všechna nestekla ke stranám pekáče, ale aby také nějaká ulpěla na středu buchty. Znovu dám péct do trouby, tentokrát na 5- 10 minut při 220°C.

Poleva na vršku při dalším pečení zkaramelizuje. Před konzumací doporučuji ujistit se o tom, že máte svůj chrup bez kazů, aby se pro vás buchta snů nestala noční můrou.
Dobrou chuť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 20. března 2010 v 18:18 | Reagovat

Hmm, zajímavá buchtička a ještě zajímavější postup. Co je s kokosem, to musím vyzkoušet :-) takže tuhle buchtu snů určitě taky někdy upeču. Jen si íkám kdy já všechny ty dobroty spáchám... :-)

2 Shira313 Shira313 | 22. března 2010 v 15:12 | Reagovat

Na recept na dánsku dobrotu som tiež predčasom natrafila na labužníkovi a nakoľko mám podobne ako Madla slabosť na kokos (dnes idem spracovať bielky, čo mi zostali z víkendového pečenia, ako inak na kokosové pusinky :)) pustila som sa do toho. Koláčik nie je vôbec namáhavý a výsledok stojí zato, odporúčam ;-)

3 toffo toffo | 23. března 2010 v 5:19 | Reagovat

[1]: + [2]: Je to opravdu jednoduché pečení a skvělý výsledek. Moc ráda peču - sladké, pak mě to stojí velké přemáhání vzít si jen jeden kousek.

4 Lola Lola | 27. března 2015 v 19:05 | Reagovat

Chystáme na buchtičku. :-)  :D  :-P  :-D

5 toffo toffo | Web | 28. března 2015 v 13:35 | Reagovat

[4]: tak ať chutná! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama