Březen 2010

Den plný pochutin - vaří Lukáš

30. března 2010 v 7:41 | Lukáš |  Kluci v akci
Vzhledem k tomu, že moje milovaná Danuška měla za sebou další vyčerpávající týden, rozhodl jsem se v rámci rekonvalescence připravit jí den plný pochutin :o) A aby z toho měli něco i mé fanynky :oDD tak jsem celý průběh zdokumentoval a připravil takový krátký fotoseriál.

Jak jinak začít den než chutnou a výživnou snídaní ....

1

Myslím, že není třeba rozepisovat vše co obsahovala neboť je vše zcela zřetelné ... :o) Snad jen doplním, že jako nápoj byl zvolen horký sladký čaj se šťávou z čerstvého citrónu ....

Vzhledem k sytosti této snídaně bylo upuštěno od dopolední přesnídávky a tudíž přejdeme rovnou k obědu ...

Jako hlavní chod jsem zvolil jedno z jídel, které mě zaujalo v dietním jídelníčku, který vycházel na idnesu ...

Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou
Pro zájemce rovnou přikládám originální recept ....
Pozn. osobní poznatky a mnou provedené změny budou uvedeny v textu kurzívou.

Příprava: 15 minut na přípravu
     25+5+5 minut pečení
Pro 4 osoby
* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy
1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.
2
3

2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme, na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem (místo pepře jsem použil koření tandori másala) a zakápneme kečupem.
3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral a nevytekla nám šťáva. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut( doporučuji po této době balíčky otevřít a ještě pět minut péct otevřené potom vypnout troubu a nechat ještě pět minut dojít).

4
4. Jogurt smícháme s pažitkou a citrónovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce. (Přidal jsem ještě na drobno nakrájenou jarní cibulku a vynechal jsem citrónovou šťávu. Jogurty, co jsem použil, byly mírně kyselé sami o sobě a Danča nemá ráda příliš kyselé jídlo :o))

Voilà a zde je výsledek ....

5

A zde s omáčkou ....

6


A samozřejmě na zapití sklenka Plzně ze sedmého schodu ... :o)

Protože je třeba také doplnit cukry :o) odpoledne přišlo na řadu něco sladkého taktéž z idnesu ...

Pomerančové carpaccio
Opět přidávám recept ....

Příprava: 10 minut
Pro 1 osobu
* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu
1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky. (protože jsem neměl pistácie tak jsem je nahradil plátky mandlí)

7
A už se nám nachýlil večer tudíž čas na lehkou večeři ... zeleninový salát se šunkou a sýrem, zálivkou a na sucho opečeným chlebem ...

8
Jako nápoj jsem zvolil bílou kávu ....
A to je z mého "dne plného pochutin" vše.

Díky za pozornost :o)


Drommekage - buchta snů

20. března 2010 v 7:48 | toffo |  V toffo-kuchyni
Navnadila mě Šárka s připomínkou švédského sypaného koláče. Zůstanu v blízkosti Skadinávského poloostrova s poznamenaným receptem na dánský drommekage. Recept mám od Lindy z Labužníka a upravila jsem v něm jen množství cukru, přidávaného do těsta.

Buchta snů

Na těsto potřebuji:
3 celá vejce,
150 g cukru,
350 g hladké mouky,
3 lžičky prášku do pečiva
(je to téměř celý jeden sáček - 12 g),
1 vanilkový cukr = jeden sáček 20 g,
2 dl mléka,
50 g másla.

Na polevu potřebuji:
125 g másla,
100 g kokosové moučky,
250 g hnědého cukru,
(můžete použít i klasický bílý),
1/2 dl mléka.

Vejce ušlehám s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Přidám v mléce rozpuštěné máslo a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pekáč si vymažu máslem a místo vysypání hrubou moukou jako vylepšení použiju strouhaný kokos. S oblibou to dělám i u bábovek, hlavně u té banánové. Těsto vliju do připraveného pekáče a peču v troubě předehřátě na 200°C, peču 20 minut.

Během doby, kdy se buchta peče, si připravím polevu: v katrůlku rozpustím máslo, nechám v něm rozpustit cukr, přiliju mléko a chvilku nechám probublávat za stálého míchání. Nakonec přisypu kokos a směs nechám vychladnout. Po dvaceti minutách pečení buchtu vytáhnu z trouby, opatrně na ní nanesu polevu - snažím se, aby všechna nestekla ke stranám pekáče, ale aby také nějaká ulpěla na středu buchty. Znovu dám péct do trouby, tentokrát na 5- 10 minut při 220°C.

Poleva na vršku při dalším pečení zkaramelizuje. Před konzumací doporučuji ujistit se o tom, že máte svůj chrup bez kazů, aby se pro vás buchta snů nestala noční můrou.
Dobrou chuť.

Pâté maison et cocotte

16. března 2010 v 17:26 | toffo |  V toffo-kuchyni
Nemyslela jsem si, že příprava domácí paštiky je tak jednoduchá. Po důkladném studování všech možných zdrojů z internetu jsem zkombinovala recept, nápad na koření a postup z Apetitu, e-koření a od Bali.

3

Na paštiku jsem si připravila:
600 g vepřového bůčku,
500 g kuřecích jater,
200 g uzeného nízkého špeku.
3 stroužky česneku,
1 čajovou lžičku soli - vrchovatou,
2 cl (= malého panáka) slivovice,
Koření:
párkrát strouhnout muškátový oříšek,
3 hřebíčky,
1 bobkový list,
3 kuličky nového koření,
1 čajovou lžičku lístků tymiánu
(čerstvě "sušeného", zazimovaného z balkonu),
čerstvě mletý pepř.
Na vyložení kokotek:
200 g anlické slaniny.

1

Bůček a odblaněná játra jsem najemno usekala v robotu, každé zvlášť. A pak jsem obě hmoty smíchala :-) . Protože by bůček spíše libový, přidala jsem na drobounké kostičky nakrájený špek. Koření jsem se pokusila pomlít sekacím ručním mixérem, ale jen jsem se utvrdila v tom, že hmoždíř do vybavení kuchyně rozhodně patří. Paštikovou hmotu jsem tedy okořenila, osolila, přidala slivovici, prolisovaný česnek a nechala v lednici odležet na šest hodin.

Večer jsem pokračovala v přípravě paštiky. Kokotky jsem vyložila anlickou slaninou, pořád jsem se bála, že hmota je z příliš libového masa a po upečení bude suchá. Pro příště to, myslím,nebude potřeba. Paštiku jsem "naplácala" do kokotek, mokrou rukou jsem se snažila uhladit její povrch.

Kokotky jsem naskládala do pekáče, do tří čtvrtin jejich výšky jsem nalila vařící vodu z rychlovarné konvice a dala do trouby, vyhřáté na 180 °C. Po hodině pečení ve vodní lázni bylo hotovo. Jestli je paštika hotová, poznáte tak, že do jejího středu vpíchnete kovovou jehlu, deset vteřin jí tam ponecháte a pak na hřbetu ruky vyzkoušíte, zda je horká. Pokud ano, paštika je upečená, jinak musíte pokračovat v pečení.

Vychladlou paštiku jsem zatížila, poněkud komplikovaně každou kokotku zvlášť a snad ani nechtějte vědět jak(použila jsem alobal a velká jablka) a nechala do dalšího dne v lednici. Pravděpodobně úspěšně, žádné vzduchové bubliny jsme v paštice neobjevili.

2

Moje paštika sice po upečení vypadala jako sekaná, rozhodně nebyla mazací, nýbrž krájecí, ale chutnala skvěle. Drobné mouchy v přípravě vychytám a určitě bych chtěla vyzkoušet paštiku pečenou v těstě, tak jak jí má na svých stránkách Olivová kuchařka.

Hovězí steak s hořčičnou omáčkou a smaženými banány

14. března 2010 v 6:10 | Lukáš |  Kluci v akci
Tady je druhý Lukášův recept na nezvyklou kombinaci ovoce a masa. Uvedené množství je určeno pro dvě osoby:

Potřebujeme
2 plátky anglické slaniny,
1 velký hovězí steak asi 400 - 500 g nebo dva menší,
sůl a pepř podle chuti,
1 lžíce olivového oleje,
2 lžíce másla,
1 malá cibule nakrájená na plátky,
1 stroužek česneku nakrájený na plátky,
2 lžíce hořčice,
4 lžíce smetany 33%,
1 banán, oloupaný a podélce rozkrojený.

Slaninu osmažíme dokřupava. Vyjmeme jí z pánve a uschováme v teple.

Osolime a opepříme maso. Do pánve po slanině přidáme olej a 1 lžíci másla. Když je tuk horký, vložíme steak a naprudko ho smažíme až do takového propečení, jaké máte rádi. Vyjmeme jej na talíř, volně ho přikryjeme alobalem a uschovat v teple.

Snížíme teplotu a smažíme cibuli asi 7 minut do měkka. Přidáme česnek a smažíme další 2 minuty. Přidáme hořčici, smetanu a šťávu, kterou pustil steak pod alobalem a vše varem zredukujeme na jednu třetinu. Pokud omáčka zhoustne příliš, naředíme jí troškou mléka.
Mezi tím na malé pánvi a 1 lžíci másla osmažíme banán do měkka.

Nakrájíme steak na plátky, rozdělime je na dva talíře, zalijeme je omáčkou z pánve, nahoru položíme banán a plátek opečené slaniny. Podáváme se smaženými bramborami.

Dobrou chuť.

Křupavé kuřecí prsty s meruňkovo-hořčičnou omáčkou

13. března 2010 v 6:55 | Lukáš |  Kluci v akci
Lukáš zasílá recept na svou lákavou kombinaci ovoce a masa:

Potřebujeme:
12 proužků nakrájených z kuřecích prsíček,
6 tenkých plátků šunky rozkrojených na polovinu,
sůl, mletý pepř,

Na obalení prstů
8 lžic mouky,
2 velká vejce + 2 lžičky vody.

2,5 lžíce rozpuštěného másla,
16 lžic strouhanky,
4 lžíce nastrouhaného sýra typu je Parmezán,

Na omáčku:
4 lžíce meruňkového džemu,
2 lžičky dijonské hořčice.

Maso osolíme, opepříme a každý proužek zabalíme do plátku šunky. Obalujeme téměř jako klasické řízky, v mouce, vejcích rozšlehaných s vodou a na závěr ve směsi strouhanky, másla a sýru. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C, na plechu vymazaném máslem, nebo vyloženém pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut, dokud nejsou prsty propečené.
Upečené prsty podáváme s teplou omáčkou - provaříme džem s jednou lžící vody, přimícháme dijónskou hořčici.
Dobrou chuť.

Co lákavého muž uvaří, když uklidí lednici?

12. března 2010 v 5:42 | Martin |  Kluci v akci

Martin uklidil v lednici a celá jeho akce má za výsledek chutný oběd - špízy se šťouchanými bramorami. Je to první vlašťovička před grilovací sezónou, zatím mu musela posloužit trouba.





Dnes vařím a jím jako afričan

10. března 2010 v 5:49 | toffo |  Hezké věci
Po celý měsíc březen probíhá v Čechách akce s názvem "Dnes jím jako afričan." Jejím hlavním cílem je poukázat na chudobu a hlad Afriky. Na vlastní kůži, vlastně žaludek můžete vyzkoušet dva africké recepty. Na milipap potřebujete jen hrubou kukuřičnou mouku, sůl a vodu. Na milipap s chakalakou si navíc připravíte cibuli, čili papričku, čerstvý zázvor, mrkev, rajčata, zelené papriky, plechovku fazolí v rajské omáčce, kari koření.
Foto převzato z: z lidovky.cz
K akci se můžete přihlásit oficiálně:
zde si vyberete a zaregistrujete den, kdy budete jíst jako afričan, na Facebooku se stanete fanouškem této akce a slovem i obrázkem se podělíte o své dojmy, zážitky z tohoto dne a afrického jídla.

"Celou akci realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA) jako doprovodný happening projektu Adopce nablízko. Cílem tohoto rozvojového projektu je pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa."

Nemáte v záloze další africké recepty? Sem s nimi :-).

Makovec, který křupe a chutná po oříškách

7. března 2010 v 7:59 | toffo |  V toffo-kuchyni
Co udělám, když potřebuji hrníček plný máku a v zásobách objevím jen polovinu hrnečku? Místo makovce přes celý plech upeču makový dort - množství tak akorát velké pro čtyři a na jednu skorojarní, slunečnou sobotu.
Na jeden veliký plech potřebuji:

1 hrnek máku,
2 hrnky mléka,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 vejce,
1 prášek do pečiva.

Na dortovou formu o průměru 26 cm si propočítám poloviční dávku .

Mák na hodinu namočím do mléka. Vyšlehám žloutky, cukr a olej. Přidám prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko s mákem. Nakonec opatrně vmíchám tuhý sníh z bílků. Dortovou forrmu si vymažu máslem a vysypu strouhaným kokosem, naplním jí připraveným těstem a peču přibližně třičtvrtě hodiny při 180 st.

Upečený korpus vyklopím z formy tak, aby vršek dortu tvořila ta stejná strana, jako při pečení a která teď nemá kokosově křupavou střídku. Pomazala jsem jí ještě za tepla pikantní ostružinovo-malinovou marmeládou. Po vychladnutí jsem jí ozdobila ornamenty z hořké čokolády.

Makovec z celého máku krásně křupe a chutná po lískových oříškách.