Chai vala , je právě čas na čaj

26. února 2010 v 22:04 | toffo |  V toffo-kuchyni
Také Vás někdy - něčí blogový příspěvek tak nadchne, že neotálíte a recept tentýž den vyzkoušíte? Nebo ihned začnete shánět nový olej, ocet, koření nebo jinou potravinu, bez které jste dosud normálně existovali, ale nyní máte pocit, že bez ní se vaše kuchyně neobejde? U mě za to může Yva a kardamom!
Chuť tohoto koření mi doposud zůstala utajená. Kardamom jsem urychleně zakoupila a byla spokojená. Občas jsem otevřela skleněnou kořenku, přičichla a přemýšlela, kam s ním? Do Indie!
Na čtyři kalíšky chaie potřebuji:

4 čajové lžičky granulovaného černého čaje
( Taj Mahal, Red Label, Assam),
1/2 litru polotučného mléka,
5 ks hřebíčku,
3 ks celého černého pepře,
2 ks skořicové kůry,
2-3 zelené kardamomy,
cukr - hnědý třtinový.

Do rendlíku dám sypaný čaj, všechno koření - kromě kardamomu, cukr a mléko. (Ten nejkvalitnější čaj, který jsem doma našla, byl english breakfast tea - St. James´s Teas - dárek z cesty ). Chai přivedu k varu a teprve pak přihodím rozpuklý kardamom. Za stálého míchání vařím maximálně dvě minuty. Přes sítko chai nalévám do těch nejmenších hrnečků.
Hotový nápoj mile překvapil. Chuť mi nejvíce připomínala čokoládu. Po štiplavosti černého pepře ani památky. Koření v chuti chaie bylo rovnoměrně rozložené, žádná nevyčnívala nad ty ostatní. Měla jsem "štěstí," pochutnala jsem si na třech kalíškách. Dáme si rovnici? Kolik členů rodiny chai odmítlo vypít?

Ze zdroje - od meissje z Labužníka o chaii:

" V Indii se k výrobě "chaie" používá granulovaný černý sypaný čaj. Jsou to lístky čaje posekané na velmi drobno a suchým teplem se zkroutí do drobounkých granulek. Pokud nemáte granulovaný čaj, použijte kvalitní klasicky sypaný černý čaj.
Chai se v Indii pije jako hlavní nápoj. Během dne mají Indove dvě pauzy. Dopoledne v 10.00 hod a odpoledne v 16.00 - těmto pauzám se tady říká " chai vala". Je to čas kdy se pije čaj.. Pijí ho co nejvíce horký, z duritek - malých skleněných kalíšků o obsahu asi 1 dcl.
Chai vyloženě hlasitě srkají a vychutnávají si chuť a horkost nápoje a to i ve dnech kdy teplota přeskočí 45 °C. Indove skoro neznají klasickou úpravu čaje, tak jak ho děláme my. Rádi se chlubí tím, že to byli oni kdo naučili Angličany dělat " čaj s mlékem"...kdo ví ?! Pokud si v Indii objednáte "thee", tak se vás budou několikrát ptát...cože si to chcete dát ??? Tohle slovo Indove vůbec nepoužívají a naši klasickou přípravu čaje odsuzují.
Na chai existuje mnoho receptů, někdo přidává koření masalu ( speciálně namíchanou pro chai), jiný přidává i čerstvý zázvor nebo sušené kousky datli či manga atd. Určitě ale nevynechejte kardamon, skořici a hřebiček - to jsou tri základní kameny pro výrobu indického chaie.

Nikdy nepoužívejte jiný čaj než ČERNÝ.
Nikdy nepouživejte jiné mléko než POLOTUČNÉ.
Místo cukru mužete použít med, ale počitejte s tím, že se to odrazí na vůni a chuti čaje."
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. února 2010 v 8:18 | Reagovat

Přímo čajový obřad... :-D. Abych řekla pravda, moc na čaj nejsem, resp. jsem spíš čajový barbar :-P. Má ráda ovocné "čaje" s medem a citrónem, sem tam zelený čaj. Vyloženě se vyhýbám černému čaji, protože mi nedělá dobře na žaludek.

2 toffo toffo | 27. února 2010 v 22:48 | Reagovat

Já jsem možná barbar z druhého úhlu pohledu - občas o sobě tvrdím, že bych vypila i "louhované seno." Chutnají mi všechny druhy čajů - i ty apatykářské na různé neduhy. Jediné, co nesnesu, je jakýkoliv čaj s umělou, průmyslovou příchutí medu.

3 Yva Yva | Web | 4. dubna 2010 v 5:22 | Reagovat

Děkuji.

4 toffo toffo | E-mail | Web | 26. ledna 2014 v 15:04 | Reagovat

[3]: Díky Yvo ♥!

5 Epocho Epocho | 1. srpna 2016 v 9:56 | Reagovat

Vymyslete si čaj s lahodným sušeným ovocem:

http://www.zobshop.cz/vyberte-si/vymysli-caj/susene-ovoce/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama