Únor 2010

Kluci stále v akci!

27. února 2010 v 22:33 | Martin a Lukáš |  Kluci v akci

Lukáš ani Martin od svého posledního příspěvku v minulém měsíci nepolevili ve svém kuchařském úsilí, vaří a dokumentují dále. Z jejich galerie, rozšířené o další příspěvky, tu máte jejich náhodnou shodu ve stylizaci pokrmu. Vaření je přeci radost i hra a rádi si hrajeme přeci všichni, bez rozdílu věku!?







Chai vala , je právě čas na čaj

26. února 2010 v 22:04 | toffo |  V toffo-kuchyni
Také Vás někdy - něčí blogový příspěvek tak nadchne, že neotálíte a recept tentýž den vyzkoušíte? Nebo ihned začnete shánět nový olej, ocet, koření nebo jinou potravinu, bez které jste dosud normálně existovali, ale nyní máte pocit, že bez ní se vaše kuchyně neobejde? U mě za to může Yva a kardamom!
Chuť tohoto koření mi doposud zůstala utajená. Kardamom jsem urychleně zakoupila a byla spokojená. Občas jsem otevřela skleněnou kořenku, přičichla a přemýšlela, kam s ním? Do Indie!
Na čtyři kalíšky chaie potřebuji:

4 čajové lžičky granulovaného černého čaje
( Taj Mahal, Red Label, Assam),
1/2 litru polotučného mléka,
5 ks hřebíčku,
3 ks celého černého pepře,
2 ks skořicové kůry,
2-3 zelené kardamomy,
cukr - hnědý třtinový.

Do rendlíku dám sypaný čaj, všechno koření - kromě kardamomu, cukr a mléko. (Ten nejkvalitnější čaj, který jsem doma našla, byl english breakfast tea - St. James´s Teas - dárek z cesty ). Chai přivedu k varu a teprve pak přihodím rozpuklý kardamom. Za stálého míchání vařím maximálně dvě minuty. Přes sítko chai nalévám do těch nejmenších hrnečků.
Hotový nápoj mile překvapil. Chuť mi nejvíce připomínala čokoládu. Po štiplavosti černého pepře ani památky. Koření v chuti chaie bylo rovnoměrně rozložené, žádná nevyčnívala nad ty ostatní. Měla jsem "štěstí," pochutnala jsem si na třech kalíškách. Dáme si rovnici? Kolik členů rodiny chai odmítlo vypít?

Ze zdroje - od meissje z Labužníka o chaii:

" V Indii se k výrobě "chaie" používá granulovaný černý sypaný čaj. Jsou to lístky čaje posekané na velmi drobno a suchým teplem se zkroutí do drobounkých granulek. Pokud nemáte granulovaný čaj, použijte kvalitní klasicky sypaný černý čaj.
Chai se v Indii pije jako hlavní nápoj. Během dne mají Indove dvě pauzy. Dopoledne v 10.00 hod a odpoledne v 16.00 - těmto pauzám se tady říká " chai vala". Je to čas kdy se pije čaj.. Pijí ho co nejvíce horký, z duritek - malých skleněných kalíšků o obsahu asi 1 dcl.
Chai vyloženě hlasitě srkají a vychutnávají si chuť a horkost nápoje a to i ve dnech kdy teplota přeskočí 45 °C. Indove skoro neznají klasickou úpravu čaje, tak jak ho děláme my. Rádi se chlubí tím, že to byli oni kdo naučili Angličany dělat " čaj s mlékem"...kdo ví ?! Pokud si v Indii objednáte "thee", tak se vás budou několikrát ptát...cože si to chcete dát ??? Tohle slovo Indove vůbec nepoužívají a naši klasickou přípravu čaje odsuzují.
Na chai existuje mnoho receptů, někdo přidává koření masalu ( speciálně namíchanou pro chai), jiný přidává i čerstvý zázvor nebo sušené kousky datli či manga atd. Určitě ale nevynechejte kardamon, skořici a hřebiček - to jsou tri základní kameny pro výrobu indického chaie.

Nikdy nepoužívejte jiný čaj než ČERNÝ.
Nikdy nepouživejte jiné mléko než POLOTUČNÉ.
Místo cukru mužete použít med, ale počitejte s tím, že se to odrazí na vůni a chuti čaje."

Čokoláda pro malé i velké holky

19. února 2010 v 10:52 | toffo |  Hezké věci
Pamatujete?
Čokoláda s vystřihovací panenkou na obalu. Hořká, mléčná a nutina - neboli lískooříšková.
Já ano, jen nevím, která panenka byla moje. Ale myslím na Lenu.

(My jsme totiž tři sestry a tak jsme dostaly všechny tři čokolády a každá jinou, abychom se nehádaly. Vystřihovací oblékací panenka z papíru byla nej hračkou mého dětství. Že bych už byla taky retro, jako ta 80tá léta :-)!)

Společnost Figaro je znovu uvádí na trh, tentokrát v limitované a retro edici. Ruku v ruce s touto edicí jde soutěž , výhrou jsou - jak jinak - panenky. No řekněte, nechtěli byste si třeba zastříhat?

Pangasius s kůrčičkou

10. února 2010 v 19:58 | toffo
Pro pangase - palec nahoru či dolů?


Na 4 filety pangase normální velikosti, nebo na 2 obrovsky velké potřebuji:

50 g rozpuštěného másla,
1,5 dl strouhanky,
0,5 dl strouhaného ementálu,
strouhaná kůra z půlky citronu,
šťáva z půlky citronu,
sušená bazalka.

Filety osolím, opepřím. Připravím si sýrovou drobenku, smícháním všech výše uvedených surovin. Máslo není třeba rozpouštět, v pokojové teplotě se snadno zapracuje. Troubu rozpálím na 200 C. Ohnivzdornou misku, nebo pekáč vytřu slabě olejem, vložím rybu a na ní rozdělím drobenku. Peču 20 - 25 minut, dokud povrch nezezlátne.


Přílohu pro takto připravenou rybu volte méně dietní, já to tentokrát až asketicky přehnala.
Jako chuťově lepší variantu mám vyzkoušené blašírované zelené fazolky a kuskus. Původní receptura doporučuje vařené brambory a mrkev, přelité holandskou omáčkou. Vůbec špatné nejsou šťouchané brambory, ve kterých přistála kořenící směs na pangase (místo na doporučené rybě).

Pohrát si můžete i s obměnami v kořenění strouhankovo-sýrové drobenky. Pohrát si můžete i s výběrem ryby. Dobrou chuť.