Savojská bramborová polévka

24. ledna 2010 v 21:33 | toffo |  V toffo-kuchyni
Nevím, jestli má tato polévka vůbec něco společného se Savojskem.
Co vím, že jsem si na ní recept opsala před - hm - více lety od kolegyně Stáni z brožury francouzské kuchyně, společně s receptem na cibulovou polévkou z Cardaillacu. A vím, že mi moc chutná. Že je strašně jednoduchá, je to pěkné pohlazení na pochroumaný žaludek a možná i duši.


Na 4 porce potřebuji:

2 střední cibule,
5 mrkví,
4 středně velké brambory,
60 g másla,
1,5 l vývaru (nebo vody a bujónovou kostku),
2 lžičky hladké mouky.
Na dochucení:
sůl,
muškátový oříšek,
pažitku.


Cibuli nakrájím nadrobno, osmažím na másle do růžova. Přidám očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev a dusím, až zavoní. To přidám dvě lžičky mouky a mírně zapražím. Zaliji vývarem, přihodím na kostičky nakrájené brambory. Nechám mírným varem táhnout, probublávat. Přibližně 45 minut nebo do změknutí brambor. Osolím, je-li třeba. Párkrát nad polévkou strouhnu muškátový oříšek. Hotová polévka se na talíři posype pažitkou.


V lednu jsem na tom s čerstvými bylinkami špatně. Když nevyrazím dvanáct kilometrů do nejbližšího "hyper, super," v místě jich moc nepořídím. Bedlivé oko už zpozorovalo změnu. Savojská - nesavojská, byla prostě s lžičkou kysané smetany a rozmarýnem. A byla to příjemná změna.


Na jaká vylepšení máte chuť vy?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. ledna 2010 v 23:18 | Reagovat

Ať už savojská či jiná, hlavně je zeleninová :-P. Jé to se rýmuje :-D. Podobné zeleninovky vařím strašně často. Mně by tam chyběly asi knedlíčky. Sice jsou tam brambory, ale když já pohankové knedlíčky moc ráda :-).
PS:koukám, že tvůj stolek vypadá jako moje poličky - všude samé kuchařky, Gurmány, Apetity... Pravda, já tam mám ještě spoustu, spoustu učebnic, ale kuchařky mám radši ;-).

2 Madla Madla | Web | 25. ledna 2010 v 9:38 | Reagovat

Krásně hřejivá polévka, která pohladí nejen po duši. A s kopečkem kysané smetany a lístkem čerstvého rozmarýnu opravdu nemá chybu. Bramboračku mám ráda na všechny způsoby, takže tento tvůj určitě taky brzy vyzkouším. :-)

3 banan banan | 25. ledna 2010 v 19:55 | Reagovat

Kedy sa pridavaju zemiaky? A mrkva nadvakrat - je to nejaka specialita, cast nakrajat, cast postruhat?
Recept sa mi paci, skusim hned zajtra, nsledovane domacim chlebom a vajickovou pomazankou.

4 banan banan | 25. ledna 2010 v 19:57 | Reagovat

Este upresnenie tej zemiakovej otazky - ked budem zemiaky varit 45 minut, aky druh musim pouzit, aby sa nerozvarili na kasu?
Dik moc Terezko, za vsetky inspiracie!

5 toffo toffo | 26. ledna 2010 v 5:12 | Reagovat

[1]: Nechtěj vidět můj noční stolek, co se na něj a do něj nevejde, stojí v komínkách "po ruce."

6 toffo toffo | 26. ledna 2010 v 5:15 | Reagovat

[2]: Tato polévka - podle základního receptu - je až takovou miminkovskou polívčičkou. Tedy pokud by se s cibulkou šetřilo. To by se ti časem mohlo hodit?

7 toffo toffo | 26. ledna 2010 v 5:22 | Reagovat

[3]:  +[4]: Všech pět mrkví se nastrouhá. Možná jsem to jen nepřesně napsala. Mrkev se nejdříve očistí a pak nastrouhá na jemno.
Brambory jsem dala hned s vodou. Přivedla k varu a pak jen nechala dál (vařím na elektrickém sporáku, tak na stupni 2) bublat, klokotat. Prostě hodně pomalu vařit. Pomalým vařením se do jídla dostává více chutí. Samozřejmě stačí vařit do  změknutí brambor, aby se nerozvařily.
Terezka je na tege.blog.cz, tady není. Ale pozdrav vyřídím  :-)

8 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 26. ledna 2010 v 21:10 | Reagovat

Pořád si slibuju, že zařadím víc polívek, zvlášť v zimě - tak snad na ni nezapomenu. Je prima jednoduchá, z toho, co obvykle kuchařka doma má vždycky, jen si vzpomenout včas! Rozmarýn na okně se mi taky daří i přes zimu, nyní druhou - ostatní byliny už zašly. Jen co poleví mráz, nakoupím zas v super-hyper něco nového. Láká mě koriandr.

9 Pavlina Pavlina | Web | 26. ledna 2010 v 22:00 | Reagovat

Přesně to, o čem člověk teď sní: hřejivá krásná polévka, která zahřeje tělo i duši. A skvěle a útulně naaranžované fotky (ale to už se asi opakuji :-) ). Dala bych si hned už proto, že o takové polévce jsem dosud neslyšela.
Moc se Ti to povedlo!
P.
:-D

10 wave wave | 29. ledna 2010 v 13:34 | Reagovat

Myslím, že už jsem někde napsala, že cibuli považuji za královnu všech zelenin, mrkev by tudíž mohla být korunní princeznou a celer snad i třeba král. :-) Parádní polévka !
Všimla jsem si, že je dnes hodně nepopulární zahušťování moukou...že by dietka?...tak mě moc potěšila větička "To přidám dvě lžičky mouky a mírně zapražím ". A s těmi bylinkami a kilometry jsem na tom úplně stejně. :-)

11 toffo toffo | Web | 29. ledna 2010 v 22:48 | Reagovat

[9]: Díky, moc mě těší.

12 toffo toffo | Web | 29. ledna 2010 v 22:50 | Reagovat

[10]: S dietkou nejsi tak daleko od pravdy , :-D, s tímto receptem je to ale jen pouhá shoda náhod.  :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 12:44 | Reagovat

Polévka má pěkně hřát a tato hřeje rovnou 2x :-) Fotky jsou takové příjemně domácky teplé, což se stalo tradicí zdejšího blogu ;-)

14 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 31. ledna 2010 v 18:56 | Reagovat

Hlásím, že jsem polévku už uvařila a moc jsme si pochutnali!
Je to šikovný receptík.

15 Terezka Terezka | Web | 7. února 2010 v 8:13 | Reagovat

7., 3+4.: zdravim vsechny zde u toffo, polevka je to pekna, klidne bych ji posypala rerichou, te se dari na trosce vlhke kuchynske uterky za kazdych okolnosti, tak doporucuji.

10: a to mi pripomnelo rikanku Ripa se vdavala/Rübe hat Kohl gefreit/Turnip's getting married :)

16 toffo toffo | Web | 10. února 2010 v 19:30 | Reagovat

[13]: To jsem ráda, díky.

17 toffo toffo | Web | 10. února 2010 v 19:33 | Reagovat

[14]: Jsem ráda, že se recept u tebe také osvědčil. Mě moc lahodí právě ten muškátový oříšek. To je koření, které - opět bohužel - používám jen já z celé rodiny.

18 toffo toffo | Web | 10. února 2010 v 19:33 | Reagovat

[15]: A celer se ženil?

19 Bali Bali | Web | 21. února 2010 v 17:37 | Reagovat

Do savojské polévky se dávají trochu jiné ingredience, ale určitě je tato také dobrá. Já jsem polívková a máme je teď docela často. Tak tuto udělám pozítří na večeři ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama