Prosinec 2009

Struffoli

29. prosince 2009 v 19:39 | toffo |  Vánoční šuplík
Struffoli jsou italské sladké nočky. Struffoli je vánoční cukroví. Ve svém pořadu je v dvanáctém díle vařil Ital v kuchyni - Emanuele Ridi.

Emanuela "žereme." Já i můj muž. It´s wonderful. Emanuele mého muže inspiroval tak, že dostal chuť vařit. A dostal chuť na sladké. Tady jsou jeho vlastnoruční struffoli. A stejně jako Emanuele, i můj muž si vzal na pomoc další, alespoň jedny malé ruce.


Na těsto potřebujeme:
400g hladké mouky,
4 vejce,
1 lžíce rumu,
100g másla,
2 lžičky citronové kůry,
2 lžičky pomerančové kůry,
1 lžíce cukru,
špetka soli,
1l slunečnicového oleje na smažení.

Na polevu potřebujeme:
300g medu,
150g cukru,
5 lžic vody.

Na zdobení pyramidy ze struffoli potřebujeme:
cukrové perličky,
50g kandovaného ovoce -
( to u nás nefrčí, vyměnili jsme ho za 100 g hrubě sekaných lístkových oříšků).



Do mísy si připravíme všechny suroviny na těsto - máslo změklé při pokojové teplotě. Přistrouháme kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu.



Uhněteme pružné těsto a zabalené v potravinářské folii ho necháme alespoň jednu hodinu uležet v lednici. Pak ho vyválíme na váleček asi o průměru tří centimetrů, nakrájíme na dílky a z jednotlivých dílků tvarujeme kuličky.
















Kuličky vysmažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme okapáním na papírových utěrkách.



Připravíme si polevu - v kastrůlku rozpustíme a rozehřejeme vodu, cukr a med. Jakmile hmota vzpění, přidáme nočky a necháme je důkladně obalit medovou směsí.

















Nočky navršíme do tvaru pyramidy na talíř. Ozdobili jsme je sekanými oříšky a cukrářskými perličkami. Medová směs se zatuhnutím mění na karamel, pevně drží na nočkách a vytváří krásný glazovaný povrch. Samotné nočky nejsou přeslazené a medový karamel dobře doplňuje jejich chuť.



Vánoční štola, docela ovíněná

17. prosince 2009 v 11:05 | toffo |  Vánoční šuplík
Labužník je mým zdrojem spousty skvělých receptů. Největší inspirací pro sladké pečení mi je Lydia, její moučníky jsou nezvyklé, neotřelé a především skvěle chutnají. Už podle ní peču velikonoční bochánek - bez vajec, zato s bílým vínem. A proto mi bylo jasné, jen co přidala nový recept na opilou štolu, jaká štola se u nás bude o vánocích krájet.
Štolu jsem vyměnila ze dvou důvodů za vánočku. Můžu jí péct čtrnáct dní předem. Vánočku jsem připravovala vždy jen den před Štědrým dnem a to jsem obvykle stála od rána do večera v kuchyni. A druhý důvod je zcela jednoduchý, zatím jsem neobjevila dobrý recept na vánočku. Peču jí sice s dokonalými tvary, ale suchou, drobivou. Když je hutná a nešetřím máslem a cukrem, většinou se mi rozplácne po celém plechu.
Na vánoční opilou štolu potřebuji:
400 g hladké mouky,
42 g (1 kostka) čerstvého droždí,
1 lahev dobrého bílého vína
(= 120 ml na namočení hrozinek, 250 ml na koupel pro štolu, zbytek - pro dobrou náladu?),
50 g cukru,
150 g změklého másla,
1 žloutek,
špetka soli,
citronová kůra,
vanilka,
200 g rozinek,
100 g hrubě oloupaných a nasekaných mandlí,
120 g marcipánu,
1 polévkovou lžíci rumu nebo oblíbeného likéru,
moučkový cukr na obalení štoly.


Rozinky si namočte den předem do bílého vína. U nás doma rozinky přidávané do moučníků nejsou v oblibě u všech, proto se jich musím vzdát. Přidám proto více mandlí, celkem 200 g.
Ve 120 ml vlažného - bílého vína rozmíchám droždí. Další míchání nechám na robotu - mouku s cukrem, měkkým máslem, špetkou soli, žloutkem, vanilkou a nastrouhanou citronovou kůrou. Postupně přidávám víno s rozpuštěným droždím. Uhnětené těsto vám udělá radost, je měkké a tvárné jako modelína. Necháme ho jednu hodinu kynout. Poté do něj přidáte oloupané a hrubě nasekané mandle a okapané rozinky. Znovu nechám kynout asi půl hodiny. Marcipán uhněteme s rumem, nebo likérem. Vykynuté těsto rozválím na obdélník, na něj doprostřed položím váleček marcipánu a z každé strany jej překryju asi třetinou vyváleného obdélníku:


Vytvarovanou a na plechu připravenou štolu nechám ještě dalších třicet minut kynout, přikrytou čistou utěrkou. Peču v troubě vyhřáté na 180 C. Doba pečení je doporučená na jednu hodinu, já měla upečeno po 40 minutách.


Štolu nechám mírně vychladnout. Pak si připravím vhodnou nádobu na koupání štoly ve víně. Na doporučení jsem si pořídila moravský muškát a štolu koupu v pekáči v 250 ml. Nejprve ji chvilku nechám omočit ze spodu a pak opatrně obrátím "na střechu" a pekáč nakloním, aby se zbytek štoly vsákl do špičky. S "nacucanou" štolou je potřeba manipulovat opatrně, aby jste si namočené kousky neulámaly. Nakonec jí popráším pěknou dávkou moučkového cukru a vůbec nešetřím. Zcela vychladlou jsem jí zabalila do potravinové folie a nechávám jí odležet - doporučeno je čtrnách dní. Takže pozítří ochutnáme. O tom, že bude výborná, nepochybuji. Recept od Lydie nikdy nezklamal.

Lydia doporučuje:
Štola se může koupat i v sektu nebo v šampaňském.
Komu chutnají, může přidat více hrozinek.

Sněží ..., aneb 92 perníčkových vloček pro Mikuláše

7. prosince 2009 v 11:24 | toffo |  Vánoční šuplík
92 perníčků pro mikuláškou nadílku do mateřské školy. Slíbila jsem čertovi, že mu pro jeho oblíbeného anděla upeču perníčkové hvězdičky. Aby byl ten "milovaný" anděl trochu - extra? A protože sliby se mají plnit nejen o vánocích, pustila jsem se do pečení. A co myslíte? Opět na poslední chvíli.
S oblibou teď na pečení perníčků používám recept pekarky - pernikařky Dany.

Potřebuji:

2 celá vejce,
2 žloutky,
150 g cukru (krupice),
180 g medu,
80 g másla,
600 g hladké mouky,
1 kypřící prášek do perníku,
1 čajovou lžičku sody bicarbony.

Vajíčka, žloutky a cukr vyšlehám elektrickým šlehačem do pěny. Přidám vlahé, rozpuštěné máslo smíchané s medem. Pokud není med tekutý, nebo je přímo zcukernatělý, pomůžu mu rozehřátím v mikrovlné troubě, nebo ve vodní lázni. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a sodou a rukama zpracuju v hladké těsto. Většinou si ho rozdělím na dvě části a každou z nich řádně prohnětu. V lednici ho nechám zabalené do potravinové folie minimálně den odpočinout. Jednou jsem těsto "zapoměla" v lednici asi pět dní a to se mi s ním pak při vykrajování pracovalo nádherně - jako s modelínou.
Z uvedeného množství - spotřebovala jsem ho beze zbytku - jsem vykrájela hvězdičky - plných osm plechů.

Na zdobení jsem utřela bílkovou polevu a plně jsem využila zkušených rad od Katky. Jen to prosévání moučkového cukru přes jemný materiál punčochy jsem ošidila - přesněji řečeno vypustila. Má trpělivost v tu dobu dosáhla vrcholu. I tak musím polevu pochválit, malovalo se mi s ní parádně, i když jsem se držela toho svého morseovského stylu - tečka čárka.

Snad budou děti překvapené a snad to anděl ocení :-) !




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------