Svatomartinské rohlíčky... raz, dva?

9. listopadu 2009 v 21:40 | toffo |  V toffo-kuchyni
Jednou z tradic, která patří ke svátku svatého Martina, bylo pečení svatomartinského pečiva - rohlíků. Symbolizovaly podkovy (určitě bílého) koně, na kterém by svatý Martin měl jedenáctého listopadu přijet.

Toto jsou podkovy, které jsem pekla pro mého Martina. (Možná i jemu časem naroste svatozář). Příprava těsta je velmi snadná, mějte jen trochu trpělivosti s jeho lepivostí. Potřebuji:

Na těsto:
400 g hladké mouky,
1 Heru, nebo máslo 250 g,
1 zakysanou smetanu 190 g.

Z tohoto těsta napeču dva plechy rohlíčků.

Na potření rohlíčků: 1 vejce.

Na obalení rohlíčků:
moučkový cukr ovoněný vanilkou, nebo vanilkovým cukrem.


Mouku, Heru odpočinutou při pokojové teplotě a zakysanou smetanu vypracuji do koule. Rozdělím na čtyři díly a každý zabalím do potravinové fólie. Nechám v lednici odpočinout minimálně dvě hodiny, až jeden den.

Na plnění rohlíčků si připravím si makovou nádivku:

200 g mletého máku a 100 g cukru zaliju 100 ml vařícího mléka. Nádivka by neměla být řídká, zahustit jí můžu nastrouhanými dětskými piškoty. Nádivku ovoním strouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Stejným způsobem, jen bez přidání citronové kůry, lze připravit ořechovou náplň. Pokud máte dobře hustá, švestková povidla, budou rohlíčky pikantnější.

Vyndám těsto z lednice, každý díl těsta rozválím do kruhu. Čím je kruh pravidelnější, tím jsou rohlíčky úhlednější. Kruh rozdělím na osm trojúhelníků. Pomocí dvou lžiček na ně kladu nádivku a balím do tvaru rohlíčků.


Zabalené rohlíčky potřu rozšlehaným vejcem.


30 minut peču v troubě vyhřáté na 200C do zlatova.



Ještě horké rohlíčky obaluji v moučkovém cukru. Než je naložím na mísu, nechám je vydýchat, aby nezvlhly.



Svatý Martin je patronem vojáků, žebráků, vinařů, tkalců ... a hus. Paradoxem je, že je jich nejvíce pobito právě na oslavu jeho svátku. Jediná husa, která dnes bude stát na našem stole, je tato:



Dnes můžeme poprvé ochutnat letošní první, mladé víno. Na český trh letos vinaři dodali jeden milión lahví. Máte už také alespoň jednu doma?


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Martinovi pod čarou:
Martin, Martek, Martík, Marťan, Máťa, Martínek, Marty, Martoušek.

Martin dnes patří v českých zemích mezi nejčastěji volená mužská jména. Navázal tak na svou někdejší popularitu v 11. - 18. stol. K jeho oživení zhruba před 50 lety přispěla celoevropská módní vlna a patrně i jeho mezinárodní podoba. Martin pochází ze jména Mars, což byl římský bůh války. Je tedy vlastně "Martův, zasvědcený bohu Martovi," přeneseně "bojovný, bojovník." Možná i proto jméno působívá mužně, vzbuzuje dojem člověka, který ví, co chce. Martin je znám též jako "apoštol Galie," patří totiž k francouzským národním světcům.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 11. listopadu 2009 v 8:19 | Reagovat

Slaďoučké rohlíčky vypadají nádherně a jen se na ně sbíhají sliny. Přesně bych si je dovedla představit na nedělní snídani přímo do postele, s hrnkem horké kávy nebo kakaa.

2 Terezka Terezka | Web | 11. listopadu 2009 v 8:25 | Reagovat

Moc se ti povedly

3 coco-choc coco-choc | Web | 11. listopadu 2009 v 9:28 | Reagovat

Krásná manufaktura na krásné rohlíčky :-). Jen bych prosila jeden plech s oříškovou náplní, adresu dodám :-D

4 toffo toffo | Web | 12. listopadu 2009 v 17:22 | Reagovat

[1]:,[2]:,[3]: díky.

5 Papaja Papaja | Web | 13. listopadu 2009 v 16:01 | Reagovat

Ve Tvém podání vypadá výroba takových krásných rohlíčků jako hračka  :-P To musela být vydařená oslava svátku. "Vojáci" na plechu vypadají jeden jako druhý a fotky jsou čím dál lepší. Tak připíjím na zdraví!
P.
:-D

6 vilemina vilemina | Web | 14. listopadu 2009 v 11:43 | Reagovat

Máš je opravdu pěkné! A to krásné dvojrádélko, to jsem snad ani ještě neviděla...

7 toffo toffo | Web | 15. listopadu 2009 v 19:55 | Reagovat

[5]: To jsou jen tak lichotivě v záběru.:-)

8 toffo toffo | Web | 15. listopadu 2009 v 19:57 | Reagovat

[6]: Dvojradélko pořídil můj muž. Jak ho to napadlo? Nevim...

9 martapekarova martapekarova | E-mail | 20. ledna 2012 v 10:57 | Reagovat

budem ich robiť v sobotu, ozvem sa,dovi :-)

10 toffo toffo | 20. ledna 2012 v 12:32 | Reagovat

[9]: Tak to jsem zvědavá :-)

11 Dáša Dáša | E-mail | 12. ledna 2013 v 17:36 | Reagovat

Vloni jsem dělala rohlíčky poprvé,místo máku jsem použila povidla,byly výtečné.

12 toffo toffo | Web | 14. ledna 2013 v 19:30 | Reagovat

[11]: To těsto je takové chuťově nijaké - myslím, že pikantnější švestková povidla mu sluší více, než jemný mák, s ním rohlíčky spíš připomínají vánoční cukroví. Moc děkuji za komentář.

13 Eliška Eliška | E-mail | 10. listopadu 2013 v 12:11 | Reagovat

Vypadají úžasně! Nezkoušela jste nějakou jinou variantu mouky? Nedovedu si představit, že je "tenkrát" dělali z vymýlané bílé hladké mouky... ;-) Nemáte nějaké informace o původním receptu? Možná to risknu a zkusím špaldovou jemnou... :-)

14 toffo toffo | 10. listopadu 2013 v 18:21 | Reagovat

Nezkoušela a nejsem ani vhodný rádce, řídila bych se ozkoušenými recepty s celozrnnými moukami - třeba na vánoční cukroví, celkem se vyzná http://leblogdepipi.blog.cz/1212/celozrnne-rohlicky-obzvlaste-mekounke.
"Tenkrát" to stejně nešidili, tak jako já, pekli kynuté z jemnějšího koláčového těsta. Doporučuju opravdu mák namíchat se švestkovými povidly nebo pikantní rybízovou marmeládou, aby rohlíčky nebyly jen tak fádně sladké, právě tak, aby vystrčily pikantní růžek.

15 toffo toffo | 10. listopadu 2013 v 18:24 | Reagovat

Myslím si, vyválet je menší, drobnější a naplnit oříškovou nádivkou, byla by to moc dobrá varianta vánočního cukroví. A není to piplačka, vyrábějí se pěkně. Hodně štěstí při pečení!

16 toffo toffo | 10. listopadu 2013 v 18:29 | Reagovat

A kynuté s celozrnnými moukami vyexperimentovala Chez Lucie http://luciedvorakova.blogspot.cz/2012/11/svatomartinske-rohlicky.html

17 Eliška Eliška | E-mail | 10. listopadu 2013 v 21:22 | Reagovat

[14]: Děkuji moc! :-) Už jdu na ně... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama