Dýňové bochánky k čočce po indicku

19. listopadu 2009 v 19:07 | toffo |  V toffo-kuchyni
Přemýšlela jsem, k jakému pokrmu by se dýňové bochánky hodily. Rodina se "ofrňuje" nad dýňovou polévkou, jak "někdo" trefně poznamenal, mám je prostě rozmazlené. Věděla jsem, že dýni do bochánků musím "propašovat" a za žádnou cenu nepřiznat. Napadla mě variace na českou čočku s rozpíčky.
V Indii by se divili!

Dýňové bochánky

Potřebuji:

400 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
300 g oloupané dýně,
1 čajovou lžičku mořské soli,
2 polévkové lžíce medu,
4 polévkové lžíce jogurtu,
2 polévkové lžíce měkkého másla,
1 - 2 čajové lžičky strouhaného, čerstvého zázvoru nebo
1 čajová lžička kari.
Dýňi můžete upéct nebo uvařit a rozmixovat na kaši. Já jsem použila své zavařené dýňové pyré. Smíchám suché ingredience a zvlášť tekuté. A pak obě hmoty dohromady. Kořenila jsem kari kořením, protože mi k čočce po indicku přišlo vhodnější, než čerstvý zázvor. Vypracuji těsto, ale pozor, stále se lepí, takže nehňácám, ale snažím se o něžný přístup. Dostatečně pracovní plochu i těsto podsypu moukou a zlehka vyválím asi na 2 centimetry vysoko. Skleničkou, jejíž okraje obtisknu v mouce, vykrájím kolečka. Peču na plechu vyloženém pečícím papírem, v troubě rozehřátě na 220 C : 15 - 20 minut.


Čočka "po indicku"
( mírně upravený recept č. 56 podle koření od Antonína)

Potřebuji:

500 g čočky,
3 cibule,
1 velkou mrkev,
kousek zeleného pórku (nebo naťovou cibulku),
1 čajovou lžičku koření Garam másala,
4 lžíce strouhaného kokosu,
sůl,
hladkou mouku na jíšku.
Čočku jsem namočila přes noc. Na oleji osmažím cibulku, mrkev nakrájenou na větší kolečka a koření Garam masala. Přidám čočku i s vodou, ve které se máčela, vmíchám 4 lžíce kokosu a vařím do změknutí čočky (20 minut). Připravím si jíšku z 1 lžíce oleje a 1 slabé lžíce hladké mouky a zavařím do čočky. Osolím. Do hotové čočky vmíchám pórek, nakrájený na slabé nudličky.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 19. listopadu 2009 v 19:17 | Reagovat

Jsem trochu na vahách. Ne kvůli tvému kuchařskému umění, ale kvůli svým vzpomínkám. Název pokrmu a i některé ingredience ve mně evokují nenáviděné jídlo z dětství, a to rozpeky z dušenou mrkví. Jakmile byla na mě mamka naštvaná, byl k obědu tento blaf, ještě teď je mi špatně :-!. Ale zpět k receptíku. Dýňové bochánky se mi moc moc líbí, ale pro mě, prosím, bez čočky s mrkví.  

2 toffo toffo | Web | 19. listopadu 2009 v 19:25 | Reagovat

[1]: OK ;-)

3 Terezka Terezka | Web | 20. listopadu 2009 v 9:12 | Reagovat

Dýně, dýně, hurá!
krásné bochánky, taky by šly nasladko, co?
Jinak otázka pro rýpaly. Ta dýňová semínka jíš s tou slupkou nebo je nějak louskáš? já jsem je také měla, ze své dýně, někdo to jí i s tím obalem, ale já to nedám.

4 toffo toffo | 23. listopadu 2009 v 6:50 | Reagovat

[3]: Semínka louskám. Někomu se může zdát, že je to námaha neadekvátní výsledku. Já si dovolím tvrdit, že je to činnost prudce návyková.
V září jsme seděli na venku na lavičce před domem, na návštěvě u kamaráda na Moravě. A louskali a louskali....
Na Moravě měli semínka větší a jejich jadýrka chutnali oříškově. Kam se ty moje hrabou.

5 Yva Yva | Web | 24. listopadu 2009 v 4:17 | Reagovat

Taky loupu -- ty šlupičky se při nejlepší vůli nedají pokousat a semínka bez nich chutnají jako oříšky -- nebo rovnou kupuji loupaná. Je dobré je upražit na kapce oleje a ochutit solí a kořením nebo na sladko s cukrem a skořicí.

6 Terezka Terezka | Web | 24. listopadu 2009 v 12:50 | Reagovat

Já to nějak neumím asi :-) kupuji vyloupaná a dávám buď do jogurtu nebo opražím a s mrkvovým salátem jsou vynikající

7 toffo toffo | Web | 24. listopadu 2009 v 18:44 | Reagovat

[5]: + [6]:
Do zásoby si semínka rozhodně neloupu. Jen se jimi dají nahradit burské oříšky, nebo chipsy.
Mám utkvělý pocit, že louskání dýňových semínek je hoby bulharských nebo řeckých "dědků" a dědečků? Kapsa plná semínek a slupky plivou mezi zuby?

8 Bali Bali | Web | 27. listopadu 2009 v 15:38 | Reagovat

Rozpeky s mrkví jsem milovala ve školní jídelně. Jestlipak by mi to chutnalo i dnes?
Podle tvého rcp bych si to dala ihned ;-)

9 Petr Petr | E-mail | Web | 27. listopadu 2009 v 20:25 | Reagovat

Ty jo, tohle je zajímavý recept. Aspoň pro mě zajímavá kombinace. že bych to taky zkusil? ;)

10 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 27. listopadu 2009 v 22:09 | Reagovat

Jééééé! Dýňové bochánky! Tak ty budu muset vyzkoušet!

11 DolceVita DolceVita | Web | 1. prosince 2009 v 13:42 | Reagovat

Vypadá to krásně! Do dýní jsem se zbláznila před pár lety, když jsem na vlastní oči viděla, co všechno se s nimi dá v kuchyni dělat. Od té doby má posedlost nezná mezí a pro oranžovou barvu i mimo kuchyň mám velikou slabost. Všechna dýňová semínka bych si nejraději schovala a zasadila je do zahrady. Ta loupaná pražím na suché pánvi a sypu je na listový salát. Jsou štědrá na zinek a toho je nám třeba ;-)

12 toffo toffo | Web | 2. prosince 2009 v 21:43 | Reagovat

[8]: Ještě musím zkusit i ty zázvorové!

13 toffo toffo | Web | 2. prosince 2009 v 21:45 | Reagovat

[9]: + [10]: - podle mého stojí za vyzkoušení. Určitě by šly na sladko, k těm kari by se hodila pikantní meruňková marmeláda.

14 toffo toffo | Web | 2. prosince 2009 v 21:47 | Reagovat

[11]: Moje nadšení pro dýni bohužel neopětuje zbytek rodiny. Zkoušela jsem báječnou, nenáročnou polévku od Bali - i když přiznali, že je chutná, tu dýni prostě nezkousnou!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama