Olejová bábovka ze staré formy

4. listopadu 2009 v 18:31 | toffo |  Recepty z Chalup
Poznáte nebo si pamatujete na tyto starší pomocníky z kuchyně?


Pokud chcete, berte to jako hádanku. Co se v těchto nádobách dá v cukuletu připravit?
Obě jsem objevila v šuplíku v babiččině kuchyni.
Zvláště ta žlutá vpravo pracuje velmi výkonně.


Na povedeně vyklopenou bábovku ze zvlášť vypečené a staré formy po babičce jsem celkem pyšná. Pekla jsem jí elektrické troubě "repasované" naším šikovným Antonínem. Teplotu jsem odhadovala pomocí strčením mé vlastní ruky do trouby. K pěknému vyklopení bábovky z formy určitě pomohlo vysypání formy krupicí - místo hrubé mouky.


Bábovka je docela obyčejně olejová, z tzv. univerzálního olejového těsta.

400 g polohrubé mouky,
200 g moučkového cukru,
2 vejce,
7 lžic mléka,
1 prášek do pečiva,
1 vanilkový cukr,
mléko.

Vyšlehám celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidám olej. Do mouky zamíchám prášek do pečiva, přidám do vaječné směsi a spolu s vlažným mlékem vymíchám v lité těsto. Peču ve středně vyhřáté troubě, jak mi moje dlaň napoví.


Místo mramorování kakaem jsem bábovku chtěla protknout jablíčkovo-skořicovým pruhem. Trochu těsta jsem oddělila, nastrouhala do něj nahrubo jedno jablko a přidala lžíci skořice. Do bábovky jsem nalila střídavě bílé i skořicovo-jablečné těsto. Tento experimet se mi ale nevyplatil. Jablíčka si vydobila cestu z bábovky až nahoru. Vytvořila vysokou a nevzhlednout"výduť", kterou jsem musela po vychladnutí bábovky odříznout.

Myslím, že bábovkování mě jen tak jednoduše hned neopustí :-).
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 16:41 | Reagovat

Ha! Ruční šlehač nalevo ještě používají na šlehání šlehačky naši na chalupě, akorát to víčko je červené. Pamatuji si i na ten druhý, ten měla doma, myslím, i máma, babička stopro. Akorát byl růžový. Šíleně mě vytáčel, ten plast smrděl smetanou a uprostřed, jak se ta tyčka vysouvala a zasouvala vždy stříkala šlehačka. By mě trefilo :-)
Olejová bábovka je klasika, mám trošku jiný recept, ale výsledek bude stejný. Přidávala jsem olej ochucený citronem a chuť byla luxusní. Já na ty bábovky moc nejsem, na mě je to moc suché. Poslední fotka je až strašidelná :-)

2 coco-choc coco-choc | Web | 5. listopadu 2009 v 17:52 | Reagovat

Koukám, že si celý recept pojala v retro stylu :-). Jednu historickou formu na bábovku také vlastním a zbylé náčiní mi připomíná mé dětství. Nádobu s oranžovým víčkem (babi měla podobnou) používala na šlehání bílků a druhou nádobu, tentokrát přesnou kopii, jsme používali na našlehání šlehačky. A jak říká Terezka, šlehačka byla za chvíli všude :-). Šlehačka pak přišla na placky (trochu připálené  - pro krásu, a hlavně na pravých kamnech dělané). Resp. postup byl následující. Placky se potřely kleverou, pak přišel kopeček šlehačky, poté se placka obrátila a namočila do nastrouhaného tvarohu. Když to nyní píšu, samotné mi přijde zvláštní, proč jsme namazané placky tvarohem jen neposypali? Ale vzpomínky jsou prostě takové, v tomto případě sladké, škoda, že mi takové placky již nikdo neudělá :-)

3 toffo toffo | 6. listopadu 2009 v 7:42 | Reagovat

[1]: Terezko, že by tak trochu Poe a Jáma a kyvadlo? Dušičková atmosféra se mi nacpala i do fotografie, nejen do duše.
JO, opravdu cáká zdatně. :-)

4 toffo toffo | 6. listopadu 2009 v 8:02 | Reagovat

[2]: Chtěla jsem zachovat něco ze vzpomínek. Všimla jsi si, že tento týden se vzpomínkové recepty vynořily na více blozích?

5 coco-choc coco-choc | Web | 6. listopadu 2009 v 10:38 | Reagovat

[4]: Na foodblozích se pravidelně uklidňuji a hledám inspiraci, takže jsem si povšimla vzpomínkové noty u Terezky a Madly. Uniklo mi někde něco? A málem bych zapomněla na bramborové placky u Mlsné kočky :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 6. listopadu 2009 v 10:49 | Reagovat

Jé, tak ten žlutý rychlošlehač na šlehačku občas z nostalgie použiju, ale vždycky jen ve dřezu  :-D Nevím proč, ale nějak se mi v domácnosti sešly dva (jeden čirý a jeden růžový). A ten šlehač baculatý, ten měla máma na bílky a teď si s ním hrají vnoučata ve vaně... :-)
Bílků moc nenašlehal, tak má aspoň zábavné vyžití.

7 Terezka Terezka | Web | 6. listopadu 2009 v 12:18 | Reagovat

3: nejdříve mě tedy napadl Mjr. Zeman, Studna. Fakt. Ale jáma a kyvadlo je, vzhledem k hodinám, asi výstižnější.
Podobná témata, podobné nápady a podobné suroviny se na blozích čas od času sejdou a je to moc příjemná telepatie. Nemluvím o vykrádání a kopírování ovšem. :-)

8 toffo toffo | 6. listopadu 2009 v 12:53 | Reagovat

[5]: Neuniklo ti nic :-).

9 toffo toffo | 6. listopadu 2009 v 12:59 | Reagovat

[6]: ... další využití na šlehání pěny  :-)

10 toffo toffo | 6. listopadu 2009 v 13:00 | Reagovat

[7]: Ty brďo!

11 Papaja Papaja | Web | 6. listopadu 2009 v 14:48 | Reagovat

Tahle rubrika "Recepty z Chalup" - to byl bezva nápad :-) Oba takové šlehače jsou někde u rodičů ve skříni  ;-)
P.

12 Gurmánka / DolceVita Gurmánka / DolceVita | Web | 6. listopadu 2009 v 19:07 | Reagovat

Krásný retro receptík :-) Bábovkování je vážně nakažlivé, protože já pořád přemýšlím o tom, jakou bábovku si upéct na neděli a nějak si nemohu vybrat. Recepty z chalup mám moc ráda. Když se něco nepeče v naší chalupě, určitě to voní u sousedů (za domem vpravo, za zahradou vlevo i na spodním konci našeho sadu :-) Šlehače budou určitě u mojí maminy v kredence, protože ona se s věcmi docela nerada loučí. Budu jí tam muset udělat inventuru a její sbírky trochu probrat. Tam se toho v retro stylu určitě najde dost.

13 toffo toffo | Web | 7. listopadu 2009 v 19:46 | Reagovat

[11]: Tahle rubrika je celá vzpomínková. Abych zachovala vzpomínky, recepty  a oblíbená jídla našeho dětství. Chalupy píšu záměrně s velkých "Ch", je to název vesničky, odkud pochází maminčina rodina.

14 toffo toffo | Web | 7. listopadu 2009 v 19:49 | Reagovat

[12]: Když jsem byla malá, jak mi ty šlehače přišly bezvadné, u druhé babičky jsem sníh z bílků musela šlehat metlou!   :-D

15 SiskaD SiskaD | E-mail | 10. prosince 2013 v 12:32 | Reagovat

Jak historie? Oba dva šlehače se stále nejen prodávají, ale i vyrábějí :-) Ten metličkový jsem vlasnoručně skládala na brigádě...a ten zde žlutý několik let lážo-plážo hledala, až jsem ho sehnala. A jak jsem za něj ráda, žádné zbytečné pálení elektriky kvůli troše šlehačky nebo sněhu z bílků :-)

16 toffo toffo | 11. prosince 2013 v 7:12 | Reagovat

[15]:[15]: To je pro mě překvapení, že se vyrábějí oba, sázela bych jen na ten metličkový. Ten ještě na Chalupech používáme. Jen to mytí dočista a nemastna bylo vždy za trest :-)! (PS U druhé babičky jsem v dětství dokonce šlehala bílky do sněhu jen takovou pružinovou metlou! To bylo taky za trest, bez patřičného grifu bílky až za ušima :-)!

17 SiskaD SiskaD | 11. prosince 2013 v 13:28 | Reagovat

[16]: Zadejte do vyhledávače rychlošlehač a vyjede dost výsledků :-) Jo, to mytí do nemastna jsem vždycky nesnášela....ale co mám teď nový, tak buď je to tím, že není tak jetý jak ten kdysi doma, nebo jsou lepší odmašťovací prostředky. Nebo už nejsem tak pintlich, vše je možné :-) Jinak rychlošlehač dělajív Plzni, metličkový v Humpolci (a možná i jinde) No a bílky metličkou....to si radši babička dělala sama sníh, obávám se, že to byl případ, kdy měla radši vejce než nás :-D

18 MarcoR MarcoR | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 13:14 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama