Quiche, žampiónový s pórkem

19. října 2009 v 19:38 | toffo |  V toffo-kuchyni

Podzimní lesní úroda se nekoná, letos jsme o ní ochuzeni. V lese ani houbičky. A tak si svojí houbařskou vášeň zcela konzumně nahrazuji baleným táckem žampiónů. Bude rychlá večeře, protože do košíku přihazuji hotové, dokonce vyválené listové těsto. A využívám domácí zásoby sýrů.

Na náplň quiche potřebuji:
asi 20 dkg žampionů,
1 velký pórek - a z něj jen polovinu, tu křehkou, bílou,
asi 10 dkg anglické slaniny,
asi 15 dkg mozzarelly,
a 5 dkg sýru s chutí ementál - v mém případě značka Grünländer,
2 lžíce kysané smetany,
2 žloutky a dvě celá vejce,
sůl a čerstvě mletý pepř.

Jeden žampiónový klobouček, pár plátků krájených žampiónů a pár proužků anglické slaniny na ozdobu.

Na korpus mám koupené hotové těsto od Wewalky. Stojí za to, vytvořit si vlastní, křehké těsto. Opravdu skvělé je toto z praktického kulinária (jen vynechejte cukr), příznivce zdravé výživy potěší Terezčino z celozrnné mouky.
Další zdravou variantu ze špaldové mouky najdete u Dolce Vity.

Těsto mám tedy hotové, vrhám se na přípravu náplně. Na lžíci olivového oleje a plátku másla osmahnu očištěné žampiony, nakrájené na plátky. Pro masožravce přidám na proužky nakrájenou anglickou slaninu. Pár proužků slaniny i pár výstavních plátků žampionů si schovám na konečnou ozdobu quiche.
Až žampiony zavoní a dostanou hnědou barvu, přidám rozpůlený, omytý pórek, nakrájený na silnější špalíčky. Chvíli společně restuji, mírně osolím, aby pórek změkl. A nechám vychladnout.

Nastrouhám - na struhadle na široké slzičky - oba druhy sýrů. Smíchám s kysanou smetanou a se žloutky i s celými vejci. Přidám vychladlou směs z pánve. Kořením jen solí a čerstvě mletým pepřem. Chci zachovat jen jemnou, houbovou chuť žampiónů.


Náplní plním předpečený korpus z listového těsta. A zdobím - jemně do náplně přitlačím houbové plátky. Klobouček žampionu si můžete naplnit vším, co vás jako překvapení napadne.
Celý quiche jsem zapekla při 180°C do zatuhnutí náplně - asi 20 minut.
Hotovo. Dobrou chuť (stejně byl lepší druhý den ráno ;-)).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 19. října 2009 v 22:31 | Reagovat

Krásný koláček. Vynechám slaninu a brzy si na něj také pochutnáme. Ale přiznám se bez mučení - o domácí těsto se ani nebudu pokoušet a ani s vyvalováním se nebudu zabývat :-)))

2 Yva Yva | Web | 20. října 2009 v 4:26 | Reagovat

Marie, já se bez lesních hub musím obejít už hodně dlouho (roky!), takže mám pro Tvé zklamání zvlášť velké pochopení.  Ale co!  Žampiony mají taky své kouzlo a ve slaném koláči budou chutnat stejně dobře, ne-li líp.

Dokonce vyválené lístkové těsto?  Tomu říkám "fast food", jaké si dám kdykoli! :o)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 20. října 2009 v 15:01 | Reagovat

Tak ten vypadá nádherně! Lesní houby si pro letošek musím taky odpustit, ale tenhle koláček vypadá i s žampiony naprosto mistrovsky... K tomu skleničku bílého vína, mňam.

4 toffo toffo | Web | 20. října 2009 v 19:55 | Reagovat

[1]: Myslela jsem, že bez slaniny by ti mohl padnout do oka :-).

5 toffo toffo | Web | 20. října 2009 v 20:01 | Reagovat

[2]: Lepší než listové těsto by bylo křehké těsto od Wewalky, také vyválené ale přímo do kruhu - takže přesně "pasuje" na koláčovou formu. To jsem však v našem "supermarketunejdražšímvestředníevropě" objevila a koupila jen jedenkrát. Listové těsto a těsto na pizzu mají běžně.

6 toffo toffo | Web | 20. října 2009 v 20:06 | Reagovat

Máš pravdu, mňam. Snažila jsem se tu jemnou, houbovou vůni žampionů nepřebýt ostatními surovinami a vyšlo to. Koláč voněl houbově.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama