Semlbába, až příliš luxusní

24. srpna 2009 v 12:34 | toffo |  V toffo-kuchyni
Snažíte se také někdy splnit sentimentální vzpomínky na milovaná jídla z dětských let? Zjistila jsem, že v souboji se školní kuchyní mého muže nezvítězím. Tedy pokud jde o žemlovku, neboli jak se říká u nás doma - o semlbábu. Sice se tak netvářím, ale občas bych muži snesla modré z nebe J. A na jeho přání jsem si zcela neromanticky vzpomněla, když nám na dovolené zbyly staré makovky.

Na malý pekáček:
4 starší makovky (sladké makové housky),
2 vejce,
hrnek mléka,
3 jablka,
skořice,
vanilkový cukr.

Plátky nakrájené z makovky jsem namočila v mléce, ve kterém byly zakvedlány dva žloutky. První vrstvu makovek jsem naskládala do pekáčku, vymazaného máslem. Druhou vrstvu tvořila jablka, nakrájená na tenké plátky a promíchaná se sněhem ze dvou bílků, ovoněná skořicí a oslazená vanilkovým cukrem. Poslední, třetí vrstvu - opět máčené makovky, jsem pokladla vločkami másla.
A zapekla, v troubě, asi 200 °C po dobu 30 minut. Do červené barvy. A bohužel málo do křupava. Co nejvíc mojí žemlovce chybělo? Nebyla vůbec připečená! A o to v tom sentimentálním přání šlo nejvíce.

A jaké jsou tedy fígle na křupavou semlbábu?
Příště už vím - ke komu jinému na radu, poradu, než k Šárce?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 24. srpna 2009 v 12:51 | Reagovat

Jako malá jsem žemlovku nesnášela, navíc jsem jí dostala k jídlo po operaci v nemocnici, takže byla opravdu v nemilosti. Ale přítel k ní negativní vztah neměl a v zimě je žemlovka ideální způsob zahřátí. Tak jsem ji zase po letech zkusila, ale ne jako zbytkové jídlo z rozměklých jablek a starých rohlíků, ale hezky luxusně. Do másla vymazané formy jsem naskládala kousky vánočky (domácí samozřejmě), zalila (ale jen trochu - nechtěla jsem "mokrou" žemlovku) mlékem, ve kterém bylo rozšlehané vajíčko a vanilkový cukr). Na to oslazený tvaroh, pevná a trochu nakyslejší jablíčka, nasekané vlašské oříšky, bio rozinky, skořicový cukr a pak opět vánočku přelitou mlékem, tvaroh, jablíčka a spol a na závěr plátky vánočky pokladené plátky másla (toho hodně:-). A rychle upéct. Povídám vám, to je dobrota (a to jsem neměla žemlovku ráda, ale už mám :-)

2 toffo toffo | Web | 26. srpna 2009 v 5:31 | Reagovat

[1]: Už jsem přišla na svou chybu, že jsem moc "cákala" mlékem ;-).

3 Gurmánka / DolceVita Gurmánka / DolceVita | Web | 31. srpna 2009 v 12:19 | Reagovat

Moc milý článek ;-) Na jablečné dobroty ve všech podobách už přišel pomalu čas. Blíží se podzim, čas svařeného vína, horkých štrúdlů, jablečných žemlovek, teplých ponožek a večerů u plápolajícího krbu nebo pod teplou dekou :-)

4 toffo toffo | Web | 1. září 2009 v 6:13 | Reagovat

[3]: Děkuji za milý komentář. Na štrůdly se u nás doma všichni těší.

5 Evik Evik | 1. září 2009 v 22:51 | Reagovat

nu já mlékem cákám, žemlovka je s kůrkou i čepičkou a muž se po ní může utlouct Takže: každému dle jeho gusta;-)
Napadá mě, jestli to není v tom vajíčku, já totiž máčím rohlíky jen v mléce, žloutky dávám do tvarohu  a bílky ke konci navrch.

6 toffo toffo | Web | 2. září 2009 v 6:15 | Reagovat

[5]: No, nezbývá nic jiného, než učinit druhý pokus. :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama