Srpen 2009

S BB na bábovkovém klání u Gurmánky

31. srpna 2009 v 8:03 | toffo |  Hezké věci




Pekla jsem nadvakrát. Poprvé nebyla bábovka vůbec fotogenická, vršek se mi z poloviny utrhl, i když jsem si dala záležet na řádném vymazání i vysypání hrubou moukou. Ale právě v bábovkovém speciálu byla někde zmínka o vysypávání formy krupicí. Já použila dětskou krupičku a zadařilo se i u "vypečené" staré formy po mojí prababičce. Musím jí opatrně vrátit mamince, i se starým podnosem z všerubské kameniny (Neumark). Pro tuto soutěž jsem jí "vybrakovala " z domácnosti všechny její nejcenější památky a vzpomínky.

Korutanský Reindling – Kärntner Reindling do bábovkového klání u Gurmánky

26. srpna 2009 v 5:28 | toffo |  Hezké věci

"Nad svým příspěvkem do soutěže jsem možná přemýšlela až moc dlouho. A tento nápad mě vážně napadl, když jsem si pročítala česko-německou konverzaci.
Reindling je vlastně rakouský - korutanský velikonoční mazanec. V každé vesnici, rodině jsou při jeho přípravě jiné zvyky, návyky. Někdo přidává do těsta anýz ,citrónovou kůru nebo rum. Do náplně je možné přidat strouhané ořechy. Obvykle se peče Reindling dvakrát, jeden sladký a druhý na slano, s minimálním množstvím cukru. Ten se podává k velikonoční snídani se šunkou, vejci a křenem.
Na pečení Reindlingu se používaly kameninové formy, většinou s křesťanskými symboly. Já si půjčila velkou, bábovkovou formu po babičce z Chalup.

DSC_1344

Kynuté těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 50 až 100 g másla
  • 1/4 l mléka
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • bohatá špetka soli
Náplň:
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 2 až 3 polévkové lžíce skořice
  • 100 g rozinek
Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme jej vykynout. Pak ho rozválíme na placku, asi na půl centimetru vysokou. Pokropíme jí rozpuštěným máslem, pocukrujeme, posypeme skořicí a hrozinkami. Pevně srolujeme a váleček těsta volně vložíme do bábovkové formy, bohatě vymazané máslem. Necháme ještě dalších 15 minut kynout a pak vložíme do studené trouby. Zapneme jí na 180 °C a pečeme 1 hodinu, podle potřeby i déle. Pokud se povrch Reindlingu peče rychleji, zakryjeme ho alobalem. Podle receptu, kterého jsem se držela, se upečený Reindling má nechat ve formě vystydnou a pak vyklopit. To jsem si tedy "nelajsla," vyklopila jsem ho hned, zrovna jako když peču buchty.
Odměnou za pečení je měkounká, pórovitá, máslem a skořicí voňavá buchta. Bacán, jak by řekla moje chalupská babička."


Korutanský Reindling - bábovkové klání u Gurmánky


Reindling očima a čočkou mého muže:






Semlbába, až příliš luxusní

24. srpna 2009 v 12:34 | toffo |  V toffo-kuchyni
Snažíte se také někdy splnit sentimentální vzpomínky na milovaná jídla z dětských let? Zjistila jsem, že v souboji se školní kuchyní mého muže nezvítězím. Tedy pokud jde o žemlovku, neboli jak se říká u nás doma - o semlbábu. Sice se tak netvářím, ale občas bych muži snesla modré z nebe J. A na jeho přání jsem si zcela neromanticky vzpomněla, když nám na dovolené zbyly staré makovky.

Na malý pekáček:
4 starší makovky (sladké makové housky),
2 vejce,
hrnek mléka,
3 jablka,
skořice,
vanilkový cukr.

Plátky nakrájené z makovky jsem namočila v mléce, ve kterém byly zakvedlány dva žloutky. První vrstvu makovek jsem naskládala do pekáčku, vymazaného máslem. Druhou vrstvu tvořila jablka, nakrájená na tenké plátky a promíchaná se sněhem ze dvou bílků, ovoněná skořicí a oslazená vanilkovým cukrem. Poslední, třetí vrstvu - opět máčené makovky, jsem pokladla vločkami másla.
A zapekla, v troubě, asi 200 °C po dobu 30 minut. Do červené barvy. A bohužel málo do křupava. Co nejvíc mojí žemlovce chybělo? Nebyla vůbec připečená! A o to v tom sentimentálním přání šlo nejvíce.

A jaké jsou tedy fígle na křupavou semlbábu?
Příště už vím - ke komu jinému na radu, poradu, než k Šárce?

Víkendová snídaně

21. srpna 2009 v 19:02 | toffo |  Video cooking
Když si chceme dopřát dobrou, výbornou, skvělou snídani, vždy skončíme u vajíček. "Volské voko" se šunkou, míchaná vejce na slanině, se škvarky... Držte se Gordona a dočkáte se vynikajících, sametově hebkých míchaných vajec. Vyzkoušeno! Doporučeno!


Mexiko o letních prázdninách

12. srpna 2009 v 15:00 | fotky od Martina |  "Mexiko", kolem dokola

A v pozadí panorama Hohenbogen.



Křížky a boží muka se v minulosti hromadně demolovaly, nyní se masivně obnovují. Pracně se hledají na skládkách původní kameny a křížky se získávají různými, i pokoutnými způsoby.

Fotky jsem si půjčila (s laskavým svolením) od Martina.

Medová marináda na grilované maso

11. srpna 2009 v 8:57 | toffo |  V toffo-kuchyni
Léto !?
Slunce, voda, koupání a …………. g r i l o v á ní ! ! !
Nejnovějším objevem naší grilovaní kuchyně je medová marináda z pánské jízdy naší hlavy rodiny. Nešlo jinak, než jí hned vyzkoušet.

Medová marináda na maso, pro 1- 2 kg masa:
Nejvhodnější je pěkný kousek lehce prorostlého masa - krkovice, hodí se libový bůček, ale i tradiční kuřecí prsa pro děti nejsou špatná.

1x sojová omáčka - celá lahvička 170 ml,
1/2l oleje - dala jsem jen ¼ a bohatě stačí,
3 lžíce solamylu,
4 vrchovaté polévkové lžíce medu,
1 polévková lžíce cukru,
2 polévkového lžíce octa (třeba balsamico rosso)
trošku chilli (opatrně jsem přidala jen čtvrtku čajové lžičky, aby děti nepálila ústa, pro dospělé bych se nebála ostřejší chuti a vrazila bych do marinády lžičku celou),
1 hlavička česneku - stroužky oloupat a prolisovat.

Maso jsem naporcovala, lehce naklepala paličkou a naložila do marinády. Je potřeba nechat minimálně 1 den odležet. Při grilování jsme plátky potírali zbylou marinádou.


Grilování na dřevěném uhlí (pár poznámek z mého "chytrého" sešitu)
- grilujeme na rozpáleném dřevěném uhlí, pokrytém vrstvou bílého popela - to je asi 20 minut po zapálení. Nejprve na gril položíme grilovaní mřížku a to 15 minut před začátkem grilování masa.
Přibližná doba grilování:
Jehněčí kotlety: středně horká teplota, z jedné strany 3 až 5 minut, z druhé 15 až 18 minut,
Vepřové kotlety: středně horká teplota, z každé strany 12 až 15 minut,
Vepřové kostky(ražniči): o velikosti 3x3 cm, při středně horké teplotě 15 až 20 minut, průběžně otáčet,
Ryby: větší pečeme půlené nebo porcované v alobalu, kapr při střední teplotě 8 minut; pstruh v celku při střední teplotě 15 až 20 minut.
Jednoduchý test na určení teploty roztopeného grilu: podržte ruku nad mřížkou, vydržíte-li:
2 sekundy - velmi horký gril,
3 sekundy - středně horký,
4 sekundy - střední teplota, grilujeme zvolna,
5 sekund - nízká teplota.



Nejlepší je pozvat si na radu odborníka a tím Drobek a jeho světová barbecue kuchařka zaručeně je!

Ke grilovaným dobrotám si rádi dáváme těstovinové saláty. Tentokrát pro jsem jemnější chuť masa doplnila pikantnější česnekovo-oreganovou přílohou.

Těstovinový salát se zeleninou:
1 balení těstovinových mušliček = 500 g conchiglie rigate,
1 konzerva kukuřičných zrn = cca 240 g,
2 rajčata,
2 papriky,
naťová cibulka,
sůl,
koření: granulovaný česnek, dobromysl obecná nebo bazalka
1 bílý jogurt (cca 180 g bílého jogurtu) a stejné množství majonézy,
polévková lžíce dobrého oleje.

Zeleninu nakrájím na malé kostičky.Uvařené těstoviny - samozřejmě al dente - promíchám s olejem a
zeleninou, Přidám jogomajo, někdy majojogo
(jogurt smíchaný s majonézou), lehce osolím, podle chuti přidám sušený česnek (asi slabou čajovou lžičku) a rozemnuté oregáno.

AL DENTE
- obecně převzatý italský kuchařský termín pro suroviny, které jsou uvařeny správně: tzn. jsou měkké, nerozvařené, ještě přiměřeně tuhé "na skus". Nejčastěji se tímto způsobem hodnotí uvařené těstoviny a rýže.

Oregano
- český poetický název je dobromysl obecná - podporuje trávení, používá se při bolestech hlavy, při nachlazení a kataru dýchacích cest, revmatismu, nechutenství a v neposlední řadě - při sexuálních poruchách.
Použití: s mírou, ve velkých dávkách působí nepříznivě na nervovou soustavu. V italské kuchyní je oregano (italsky origano) neodmyslitelné.