Jsme zamilovaní do ...quiche ;)

9. července 2009 v 12:33 | toffo |  V toffo-kuchyni
Jako první jsem vyzkoušela Tarte a'l'oignon alsacienne Frankreich od DolceVity. S velkým úspěchem jsem ho letos nabídla koledníkům na velikonoce. Česká nádivka mu záviděla, zůstala nepovšimnuta.
Tento recept jsem obměnila jen tím, že část cibule jsem nahradila 200 g mraženého listového špenátu a přidala vejce.


Suroviny k přípravě náplně špenátového quiche:

3 velké cibule (nebo takové množství cibule, které ty 3 velké může představovat),
200 g listového špenátu (v našem obchodě dostupný jen mražený, ale díky za něj),
150 g anglické slaniny,
200 g kysané smetany,
150 g tvrdého sýru,
4 vejce,
troška provensálského koření (nebo pro obměnu chuti bazalka),
sůl a pepř.

Na trošce oleje nechám oškvařit kostičky anglické slaniny, přidám cibuli, nakrájenou na silnější plátky. Podusím pod pokličkou do příjemné, nazlátlé barvy. Pak přidám mražený špenát , ve směsi cibule a slaniny povolí. Náplň nechám prochladnout, pak přimíchám vejce, kysanou smetanu, osolím, opepřím. Okořením v prstech rozemnutým provensálským kořením.

Na korpus quiche nejčastěji používám lístkové těsto.
V mezičase, kdy mi stydne špenátová náplň, si těsto vyválím a nechám předpéct v troubě na 200
°C. Tvá to asi 10 minut.


Mezihra:

Těsto ve formě se má po dně propíchat vidličkou, aby se koláč "nenafoukl" jako horkovdušný balón. Dalším balónovým protiopatřením je zatížení dna suchými fazolemi. Ale jak je vidět na mé fotce, fazole doma nebyly, zato hrách ano. Po mé zkušenosti - NEDOPORUČUJI! Seděla jsem nad formou, jako Popelka, které holoubci na pomoc nepřilétli.


Předpečený korpus naplním špenátovou směsí:


A zapeču dalších 20 minut, dokud mi celý quiche nezezlátne.


Podle doporučení se quiche má nechat alespoň 10 minut zatáhnout, aby se lépe krájel. U nás dáváme přednost quichi vystydlému, nejraději ho máme druhý den, úplně studený. Tím se pro mě stává favoritem pro slavnostní tabule, grilování, pohoštění. Můžu si je nachystat den dopředu.

Když už quiche, tak od odborníků na Francii! Ten nejvíce chutná mým dětem. Proč? Nekouká z něj na ně žádná zelenina! Nevím, jestli by pro francouze bylo dětské zvolání: "To chutná jako pizza!", oceněním. Já vím, že je.

Dalším bodem pro quiche je skutečnost, že díky jemu můj muž skousl cuketu. Kousl, spolkl, přidal, snědl. Celou půlku, s chutí.

Moje experimentální cuketová náplň do quiche:

1 menší cuketa o váze 200 - 300 g,
200 g sýru Paladin dort s modrou plísní (nebo niva),
200 g kysané smetany,
4 vejce,
sůl, pepř a provensálnské bylinky.

Cuketu jsem nakrájela na špalíčky asi 0,5 cm silné. Na olivovém oleji jsem je lehce osmahla, jen aby cuketa "dostala barvu." Vejce jsem rozmíchala s kysanou smetanou, nastrouhaným sýrem. Přidala vychladlou cuketu, lehce osolila (sýr je dost slaný), opepřila, přidala provensálské bylinky.

K mojí spokojenosti mi jen chybí ten Terezčin s lososem. Na ten jednou dojde a bude jenom můj.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 10. července 2009 v 10:26 | Reagovat

To se vůbec nedivím, že jste se zamilovali! Quiche je úžasný vynález :-) Oba se Ti povedly a já bych moc chtěla ochutnat ten cuketkový s Paladinem! To musí být dobrota. Na Velikonoce jsem pekla také :-)
http://mlsnakocka.blog.cz/0904/velikonocni-quiche-s-krepelcimi-vejci-a-porkem
A přesně, jak píšeš: Když jsem přinesla quiche na návštěvu, tak říkali: Jo, aha, to je taková ta pizza. Tak to je dobrý. Ale při vyslovení slova "kiš" se dívají divně :-)))
P.

2 Bali Bali | Web | 10. července 2009 v 12:44 | Reagovat

Tak na ten jsem tedy dostala chuť! Ale teď v plánu není. Nechám si ho na příští týden. Jinak kyšujeme opravdu často ;-)
Naposledy jsem pekla chřestový.

3 Terezka Terezka | Web | 13. července 2009 v 8:28 | Reagovat

Povedl se ti parádně!
Já propichuji vidličkou, stačí to. Příště zkus třeba těsto na pizzu, rozválené, stočené. Ale úplně nejlepší je si těsto udělat sama. Někdy ale není času nazbyt, že... :-)
Ten lososový si vychutnej, je skutečně parádní!

4 toffo toffo | Web | 18. července 2009 v 19:21 | Reagovat

[1]: Máš pravdu, že na vyslovené slovo "kiš" jsou reakce tázajících se humorné.

5 toffo toffo | Web | 18. července 2009 v 19:23 | Reagovat

[2]: Ještě jsem zapoměla na ten výživný s rilletes, ten si schovám do nevlídného zimního počasí.

6 toffo toffo | Web | 18. července 2009 v 19:23 | Reagovat

[3]: Máš pravdu, že bych měla zaexperimentovat s těsty.

7 jahoda jahoda | E-mail | 26. srpna 2009 v 8:39 | Reagovat

Hezký den... Ráda hledám inspiraci na dobrůtky a tahleta  prostě nemá chybu. Neodolala jsem a upekla.... s menší změnou - brokolice a pikantní klobáskou. Spolupracovnice a kamarádky byly nadšené  .   Jana

8 toffo toffo | Web | 26. srpna 2009 v 13:26 | Reagovat

[7]: Myslím, že quiche opravdu nadchne každého. Každý si ho může naplnit tím, co mu chutná ;-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama