Červen 2009

Svatovintířský dort

30. června 2009 v 9:32 | toffo |  V toffo-kuchyni
Tenhle dort pro mě byla výzva. Z práškové i plátkové želatiny jsem měla vítr, po nepodařeném pokusu, který jsme s švagrovou učinily na narozeninovém dortu pro neteř.... A marcipán jsem pro změnu nevyzkoušela vůbec.

Recept je zcela zbytečné přepisovat. Je autorkou podrobně a výstižně sepsán, varuje začátečníky (nebo želatinou a marcipánem nepolíbené,jako jsem já) v těch zásadních momentech přípravy dortu.


Svatovintířský dort, den 1.

Nejprve jsem upekla nizoučký korpus na dort, cca 3 centimetry vysoký. Pečení trvá jen chvilku, nejvýše 13 minut.


Nechala jsem ho vychladnout venku z formy. Připravila jsem si šlehačkový krém: ušlehala smetanu. Nabobtnanou plátkovou želatinu jsem rozpustila pro jistotu ve vodní lázni, smíchala se studeným mlékem a po částech vpravila do ušlehané šlehačky. Jako poslední jsem přidala strouhané lískové oříšky. Vychladlý korpus jsem vrátila do dortové formy.


Šlehačkovo - oříškovou náplň jsem navršila na korpus do formy. Uhladila a uložila do lednice ztuhnout. Pro dnešek máme hotovo.


Svatovintířský dort, den 2.

Nejprve jsem si podle dortové formy připravila papírovou šablonu (z pečícího papíru) na vyvalování marcipánu. Já, opatrná, pro jistotu...
Ztuhlý dort jsem opatrně objela nožem po obvodu formy, aby se uvolnil od obruby dortové formy. Pomocí dvou dlouhých nožů jsem jej přemístila na velký talíř.
Dva 100 g válečky marcipánu jsem spojila do sebe a vyválela na desce poprášené moučkovým cukrem. Po pár sekundách jsem marcipán přemístila na šablonu. Na potáhnutí celého dortu jsem vyválela marcipánovou placku tenoučkou tak, jako nudlové těsto na vlasové nudle. Co přesáhlo šablonu, jsem musela okrajovat a záplatovat tak nedoválené díry.


Pečící papír mi pak pomohl přenést marcipánový kabátek na dort:


Kabátek jsem upravila na míru dortu, zarovnala na bocích do záhybů a přesahy na talíři odkrojila. Tím jsem získala trošku materiálu navíc, abych z něj mohla vykrájet pár ozdob .


V celé své kráse:


Cituji autorku receptu:

"Dort se zdá být pracný, ale když ztratíte ostych před želatinou a naučíte se rovnoměrně vyvalovat (marcipán ne sebe :), je jeho příprava mnohem jednodušší než různých krémových a polevových monster. Také na zažívání je mnohem lehčí než dorty s máslovými krémy. Obzvlášť sofistikovaná je kombinace nesladké šlehačky, v níž vyniká chuť oříšků, a marcipánu, který je sám o sobě přeslazený, ale tady tak nepůsobí."

Lépe bych to nevyjádřila, ale můžu se pod to, podle své zkušenosti, podepsat.



Proč svatovintířský?


Jediný kostel na světě, zasvědcený svatému Vintíři, je v Dobré Vodě u Hartmanic.





Mufiny na zahradní slavnost

25. června 2009 v 12:32 | toffo |  Hezké věci
Není nic jednoduššího, než bábovičky v papírovém košíčku.
můžete napéct pro celý regiment, ne jen mufiny do mateřské školy.


K ruce si připravte čokoládovou nebo citrónovou polevu, různé druhy cukrářských ozdobiček a sypátek, lentilky, želé bonbony...

.... a popuste uzdu své fantazii.



Hurá na rozlučku se školním rokem:





Salátová polévka

23. června 2009 v 13:49 | toffo |  V toffo-kuchyni
Salát, samý salát... Po čem v zimě netrpělivě toužíme a kupujeme za drahé peníze. toho je v sezóně nadbytek a v lednici se mi kupí hlávka na hlávku. Znáte to? Studených salátů na všechny možné způsoby mám až nad hlavu. Proč si tedy neuvařit teplou polévku.



Vzpoměla jsem si, že jsem vloni zkoušela salátovou polévku se zeleným hráškem. Měla nádhernou zelenou barvu, ale recept se ztratil v propadlišti dějin....
Ale smetanou se nic nezkazí, alespoň ne u mě v rodině a proto se opět řídím intuicí.

Potřebujeme:
3 hlávky salátu (můžou být namíchané různé druhy),
1 větší cibule, máslo, olej a hladká mouka na cibulovou jíšku,
vývar nebo bujónovou kostku (asi 2 l),
200 - 250 ml smetany na vaření,
2 vejce.


Cibuli podusíme na plátku másla a trošce oleje do sklovita. Přihodíme opraný salát, nasekaný na drobné kousky a chvilku podusíme. Zasypeme 2 - 3mi lžicemi hladké mouky, zasmahneme a dolijeme vývarem.



Kdo má rád polévky husté, přidá i brambory nakrájené na malé kostky. Povaříme 20 minut. Nakonec vlijeme smetanu s rozkvedlanými vajíčky a zavaříme, dokud vejce neztuhnou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pro efekt servírování můžeme na talíři lehce zakápnout olivovým olejem.


Polévka má zajímavou, lehce špenátovou příchuť.

Pokud máte svůj oblíbený recept na špenátovou polévku, použijte jej, špenát nahraďte salátem. Bez přidání vajec se polévka se dá rozmixovat, masožravce potěšíte přidáním kostiček rozškvařené slaniny... Možností je nepřeberné množství ....


Na salát!!!


Limonádové vyluštění

19. června 2009 v 5:56 | toffo |  ? Hádanky

"Mami, naleješ mi tu bylinkovou limonádu........ ?"


Bezová limonáda má u nás v kuchyni nečekaný úspěch. Přitom stačí tak málo:

4 litry svařené vody,
4 - 5 bezových květů,
1 chemicky neošetřený citron,
400 g cukru,
1/2 lžičky sušeného droždí.

Ve svařené, ještě horké vodě rozmícháte cukr (podle chuti lze až 50 g ubrat). Hned přilijete vymačkanou šťávu z 1 citronu, zbylou kůru nakrájíme na kolečka a také přidáte do vody. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přisypete kvasnice, vložíte bezové květy a dobře rozmícháte. Necháte stát 24 hodin. Přes sítko a trychtíř stočíte do lahví. Necháte vychladit v lednici a perlivá, voňavá a osvěžující limonáda je na světě.

Cukru jsem dala o 50 g méně a kvasnice nechala působit o jeden den déle, podle doporučení. Recept jsem objevila, jak jinak :), na Labužníkovi, ale autor přiznává, že se inspiroval u pana C.



Tak na zdraví!


Jdeme stáčet - hádanka?

16. června 2009 v 16:58 | toffo |  ? Hádanky
4 litrová sklenice od okurek, jediné dědictví po jedné z babiček.
Tipněte si její obsah. Je aktuální k tomu, co nyní bují v přírodě.
Dnes jsem jej stočila a uložila vychladit do lednice.
V pátek zde najdete rozluštění.