Píprlák

17. května 2009 v 20:27 | toffo |  Recepty z Chalup
Předmluva?
Tato rubrika je tak více méně věnovaná místu, které je mému srdci nejbližší a vzpomínky, hlavně z dětství, jsou na něj nejvřelejší. Tenhle pocit se objeví u každého, kdo Chalupy navštíví. Každý se tam rád vrací. Tato rubrika je ze všeho nejvíce věnovaná mé babičce.
U babičky jsem se o hlavních prázdninách naučila ve svých 12 letech zadělávat "od oka" kynuté knedlíky. Představte si krásné, slunečné, letní dopoledne, z otevřeného okna se ozve:"Marunóóó, poď zadělat "knédlikýýý." Jak mě to otravovalo, že mi "knééédliky" ubírají čas na hraní." A jak se mi knedlíky od oka hodily, když jsem se v osmnácti letech na tři měsíce stala dočasnou náhradnicí maminky. A jak se mi hodily, když jsem s nimi oslnila jsem skorotchána a o mých knedlících se bájily básně?
Teď už na vše ráda vzpomínám, jako na ostatní jídla z babičinny kuchyně z Chalup. Nejlepší vzpomínky by měly být na dětství? Nejhezčí vzpomínky a největší dobrodružství my, tři sestry, máme na prázdniny na Chalupech. Teď už o nich vyprávíme našim holčičkám. Jak jsme lezli slepičí dírou, jak jsme pekli preclíky, jak jsme kukuřicí utíkali před bouřkou a jak do kuchyně vletěl kulový blesk...
Až to někdy dokážu vyjádřit lépe, určitě se to objeví v této rubrice.

Chutné i když chudé jídlo.
Nejoblíbenější pochoutka z dětských let. Milovali jsme ho (my tři sestry ), jako dnešní děti milují smažené hranolky.

Pro 4 osoby potřebujeme:
8 vařených brambor,
polohrubou mouku,
máslo nebo olej na vymaštění pekáče.

Příprava:
Vařených brambory nastrouháme a promícháme s polohrubou moukou tak, aby se těsto sypalo jako drobenka.
Rozložíme na vymaštěný pekáč do výše 2 cm a šoupneme do rozpálené trouby. Pečeme po jedné straně, obrátíme obracečkou a pečeme po straně druhé. Do křupava. Hmota netvoří placku, těsto se spíše rozpadne do hrudek. A to je chalupský píprlák, též místně zvaný rýdl nebo dokonce slepičí žrádlo!


Ke křupavým hroudičkám jsme vždy dostali misku domácího kompotu, většinou třešňového a švestkového.

Po pročtení "Malého chodského receptáře" autorek Hany Plzenské a Jany Palkovičové jsem zjistila, že náš píprlák je jakýmsi polotovarem chodského pokrmu "Házedlo přes bidlo."



Recept na házedlo přes bidlo pokračuje dále:
"Upečené brambory polijeme sladkou smetanou, omastíme máslem a podáváme s kyselým mlékem."

Na Šumavě se mu zase říká "šterc."



"Šterc dle V. Kudrličky:
Na hrubším struhadle se rozstrouhají vařené brambory, posolí se a přidá se mouka. Vše se dobře promísí jako na drobenku tak, aby se těsto nelepilo. Dobře vypracované těsto se rozprostře na vymaštěný pekáč a dá se péci do trouby. Po upečení se těsto přendá do menšího pekáčku, zalije mlékem a rozpuštěným máslem a nechá se osmažit na plotně. Podává se s mlékem sladkým i kyselým."

Máte rádi Šumavu? Chcete se dozvědět více o minulém, těžkém životě na jejích pláních, samotách, vesničkách, městech. Dobrým průvodcem vám bude kniha Václava Malovického, Kuchyně staré Šumavy.
Dalším příjemným pokračováním je Kuchyně starého Pošumaví.













Přeji hezké počtení!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 eva eva | E-mail | 27. února 2010 v 19:06 | Reagovat

Svatá pravda,já kynutý knedlíky neumím do dnes :-)

2 toffo toffo | 27. února 2010 v 22:50 | Reagovat

[1]: Vítej sestro, ale nepřeháněj :-) !

3 DolceVita DolceVita | Web | 26. června 2012 v 1:40 | Reagovat

Knihy od Václava Malovického jsou naprosto senzační vzpomínkové kuchařky a navíc se umí krásně dotknout duše, kterou jsem ztratila letos v květnu někde na šumavské Modravě :-)

Tento rcp mile dokazuje, že na labužnickou slast toho není třeba mnoho.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama