Prosinec 2008

Perníková chaloupka

11. prosince 2008 v 7:20 | toffo |  Vánoční šuplík
Perníčky (my, tři sestry) pečeme podle receptu, který nám před x lety svěřila Lenička Krojidlová.

Suroviny na těsto:

50 dkg hladké mouky,
10 dkg moučkového cukru,
4 lžíce medu,
2 celá vejce,
1 lžička jedlé sody,
2 lžičky koření - medový perník (od Vitany).

Mouku promícháme se sodou. Vejce, cukr a med třeme společně v míse, přidáme koření. Hmotu po částech zpracujeme s moukou. Namastíme si svaly a ručně vypracujeme tuhé těsto. Je to trochu zabíračka, ale vyplatí se s těstem si pohrát. Vypracované těsto je nutné nejméně jeden den nechat odležet v lednici.

Odpočinuté těsto vyválejte na cca 0,5 mm placku. Před tím ho ale nechejte alespoň půl hodiny zvyknout na pokojovou teplotu. Podle papírové šablony vyřízneme jednotlivé díly chaloupky a základní desku - placku, na které chaloupka stojí. Kdo se necítí na to, pohrát si s rýsováním plánu chaloupky, může si zakoupit vykrajovací formičku.
V troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem, pečeme při 175oC, přibližně 10 minut. Správnou dobu na vytažení perníků z trouby poznáme, perník zavoní, vyskočí a získá zlatavou barvu. Pokud chcete perník lesklý, potřete jej rozšlehaným vejcem a nechte ještě minutku zapéct v troubě.

Suroviny na polevu:
20 dkg moučkového cukru,
2 bílky.

Bílky třeme s prosátým cukrem, nejlépe ručním elektrickým šlehačem. Podle potřeby postupně přidáváme cukr, aby jsme dosáhly potřebné hustoty. Hustotu polevy vyzkoušíme kápnutím polevy na talířek, když se kapka neroztéká, ale drží tvar, máme "dotřeno."

Jednotlivé díly chaloupky se zdobí před sestavováním chaloupky.
Kornout na zdobení si vytvoříme z papíru, nebo použijeme roh igelitového sáčku. Každému vyhovuje něco jiného.

Po zaschnutí ozdobených dílů si začneme hrát na stavebníky. Sestavování chaloupky začne ukotvením stěn do "základní desky," pomáháme si ostře seříznutými párátky, párátka nám také pomohou držet stěny mezi sebou i střechu k stěnám. Vzniklé mezírky vyplníme betonem - cukrovou polevou. Chce to obrnit se trpělivostí a neponičit si ozdobené díly chlaloupky. Ale podle vlastní zkušenosti - ve spěchu a na poslední chvíli před Mikulášem - vím, že to není práce nijak složitá, jak se na první pohled zdá.

Jako poslední ozdobíme naší základní desku, placku, na které chaloupka stojí.

Pak se jen kocháme a příjímáme obdivné gratulace členů rodiny.

A já děkuji pekařce za cenné rady.









Dopis Ježíškovi

10. prosince 2008 v 19:26 | toffo |  Vánoční šuplík